Preocupació dels municipis amb nuclears pels nous magatzems de residus radioactius

Ho veuen com la renúncia definitiva a la construcció del magatzem temporal centralitzat i alerten de manca de seguretat

Central nuclear d'Ascó | Josep M. Montaner
per Redacció, Ascó | 5 d'agost de 2021 a les 17:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) mostra el seu rebuig a la construcció de nous magatzems individualitzats de residus radioactius en quatre centrals, entre elles, Ascó i Vandellòs II, a Tarragona. L'AMAC acusa l'Estat d'actuar amb "secretisme" i "opacitat", sense consultar els municipis. A la vegada, interpreten que vol tirar la tovallola amb el magatzem temporal centralitzat (MTC), previst a Villar de las Cañas (Conca). "Això suposarà la dispersió dels residus pel país, no podem acceptar-ho, prendrem totes les decisions per paralitzar estos petits MTC que ni tan sols reunixen les mínimes condicions de seguretat", diu el vicepresident de l'AMAC i alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia.

L'associació, que ja havia expressat el seu rebuig en conèixer este "canvi d'estratègia" de l'Estat, ha reiterat, en roda de premsa a Tarragona, que no es quedarà de braços plegats i que exploraran totes les vies factibles que puguen haver-hi, inclòs des de l'àmbit jurídic, per aturar estos nous magatzems, aprovats en Consell de Ministres el passat 27 de juliol.


"Va ser de manera intencionada i per aconseguir la mínima repercussió i capacitat de reacció", ha retret el president de l'AMAC, Juan Pedro Sánchez Yebra. De la seua banda, l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha expressat el "descontent i enfado" perquè "un cop més, no se'ns escolta ni se'ns pregunta". "S'envaïxen les nostres competències", ha lamentat l'alcalde.
 

Els assistents a la roda de premsa de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears Foto: ACN


El Consell de Ministres va aprovar 220 milions d'euros per a la licitació d'estos magatzems individualitzats. "Tot allò que es face en el món nuclear sempre cal fer-ho seguint les directrius europees que proporcionen la transparència i la participació de la societat", ha afegit. També avisen de manca de seguretat atès que estos magatzems no disposen de cel·les calentes.

"I estos nous magatzems contradiuen les seues pròpies decisions -de l'Estat- i no estan emparats per cap tipus de pla estratègic de caràcter general", ha reiterat l'alcalde de Vandellòs, Alfons Garcia. L'AMAC té clar que l'Estat no vol fer el MTC, tot i que està recollit en l'actual Pla General de Residus i en l'esborrany del setè pla -actualment en procés de ser aprovat.


"Això no se sosté per enlloc, no pots licitar la construcció de quatre magatzems sense l'empara d'un marc, per això creiem que calia denunciar-ho i estarem molt atents; cal buscar solucions tècniques, però també l'acceptació social, aquestes decisions estan condemnades al fracàs si no compten amb la participació del territori", ha conclòs el president d'AMAC.

 

Participació