1 de 10

Experts de vuit països avaluen si la nuclear d'Ascó està preparada per seguir operant a llarg termini

Ascó és la primera central espanyola que passa l'avaluació voluntària de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica

Una imatge de la xemeneia d'Ascó | ACN
per Redacció, Ascó | 2 d'agost de 2021 a les 17:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una comitiva d'onze experts de vuit països van visitar, entre el 20 i el 29 de juliol, la central nuclear d'Ascó per avaluar si la planta està preparada per operar "més enllà de la vida establerta en el seu disseny inicial". La missió s'ha anomenat SALTO (Aspectes de Seguretat en l'Operació a llarg termini, en les sigles en anglès) i els experts formen part de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA). La comitiva ha estudiat les accions que ha fet l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) perquè les unitats Ascó I i II puguen seguir operant una dècada més, "d'acord amb els més alts estàndards internacionals de seguretat".

Els membres de la missió SALTO procedien d'Argentina, Bèlgica, Bulgària, Eslovènia, França, Països Baixos, República Txeca i Suècia. ANAV havia demanat "de manera voluntària" l'avaluació i la nuclear d'Ascó ha estat la primera espanyola a sotmetre's al programa de l'OIEA. El procés va començar el 2019 amb una avaluació preliminar i se seguirà desplegant fins al 2025.


En la missió SALTO s'han analitzat totes les activitats previstes "per garantir una operació extensa, segura i fiable" i que el grau de compliment d'estes activitats encaixen en els estàndards i guies de seguretat de l'OIEA.

ANAV vol allargar l'operativitat de les tres nuclears que explota (les dos unitats d'Ascó i Vandellòs II) i destaca que s'ha renovat tecnològicament els equips i el manteniment i s'han millorat estructures, sistemes i components, així com la gestió del coneixement amb "el relleu generacional" i de formació dels treballadors.


Els experts de l'OIEA han fet recomanacions i suggeriments a ANAV per "reforçar" l'operativitat de la nuclear d'Ascó a llarg termini i han identificat "bones pràctiques" d'altres nuclears del món que pot incorporar la planta. ANAV les estudiarà i desenvoluparà un pla d'acció per incorporar-les als seus processos. El Consell de Seguretat Nuclear va emetre, la setmana passada, un informe favorable a allargar la vida útil d'Ascó I i II fins al 2030 i 2031, respectivament.

 

Participació