CULTURA

Queda demostrat que el pilar de sis dels Nens de novembre de 1967 va quedar carregat

Una filmació del fons Salvador Palau Rovira tanca definitivament aquella antiga polèmica castellera

per Nació Digital, El Vendrell | 29 de juliol de 2021 a les 09:57 |
Protagonistes de l’acte | ACBP

Amb motiu de la ja finalitzada Festa Major de Santa Anna ha tingut lloc, a l’Auditori del Tívoli del Vendrell, la  presentació d’una pel·lícula que va enregistrar el polèmic pilar de sis que els Nens del Vendrell van carregar el 12 de novembre del 1967 a la plaça Vella i que era el primer que es feia al segle XX. 

Aquesta filmació pertany al fons documental de Salvador Palau Rovira (El Vendrell, 1934- Barcelona, 2002), reconegut cronista casteller dels anys 60 i 70 del segle XX. Aquest fons fou cedit per la família Palau Casellas a la Generalitat de Catalunya el febrer de 2021 i és dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. El suport original és una pel·lícula de 16 mm. que ha estat digitalitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i la colla castellera Nens del Vendrell.

L’historiador casteller Pere Fernando Romeu va fer una conferència documentant els intents anteriors de carregar un pilar de sis  A continuació, va projectar pel·lícules gravades per Oriol Rossell, fundador i primer cap de colla dels Castellers de Vilafranca del Penedès, que documenten els intents dels Nens del Vendrell de carregar el pilar de sis per la  Fira  de Santa Teresa del 1967 i els de Tots Sants del mateix any. Després va presentar les onze fotografies que es coneixen d’aquest pilar de sis carregat. 

Tot seguit, va explicar com va fer el descobriment d’aquesta filmació a través d’una anotació que hi havia a la capsa on es guarda la pel·lícula que diu “Panorama, 26 de desembre de 1967.”  Es tracta de la filmació que Televisió Espanyola, als seus estudis Miramar de Barcelona, havia emès el dia de Sant Esteve. Amb aquesta emissió es va demostrar que el pilar de sis s’havia carregat i deixava fora de dubte als qui ho negaven.Val a dir que, a dia d’avui, es desconeix l’autoria d’aquesta gravació. 

Com a cloenda de l’acte, es va fer una xerrada, en la qual van participar Pau Marcé, moderador, Pere Ferrando, Francesc Còrdova “Piscu”, integrant del tronc del pilar de 6 i Josep Maria Pros, tots casteller dels Nens del Vendrell.

 

Participació