INCENDIS

Controlat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

El foc ha cremat un perímetre de 1.700 hectàrees

per Andreu Merino, Barcelona, Catalunya | 26 de juliol de 2021 a les 20:59 |
Tasques d'extinció de l'incendi | ACN
L'incendi forestal que es va declarar dissabte a Santa Coloma de Queralt ja ha quedat controlat, segons han anunciat els Bombers de la Generalitat. El foc ha cremat 1.700 hectàrees de la Conca de Barberà i l'Anoia i caldrà determinar quina àrea concreta s'ha vist afectada per les flames.

El cap de la Regió d'Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat que la pluja ha ajudat a les tasques de control de les flames, però que "el gran esforç" s'ha concentrat en tancar el perímetre. El nou escenari rebaixa l'estructura de comandament de l'incendi. Així, aquesta nit es quedaran treballant a la zona uns 125 efectius, el que representa dos terços del dispositiu. El foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent.


El diumenge a la nit va suposar un punt d'inflexió en els treballs d'extinció del foc. Les millors condicions meteorològiques, amb un augment de la humitat i del vent ho van facilitar. "Afrontem una jornada de treball  més optimista, amb una meteorologia més favorable", deien els Bombers aquest dilluns al matí. La pluja que va començar a caure aleshores a la zona també ha estat una alidada en les tasques d'extinció.

Després dels treballs d'extinció de diumenge a la nit, la situació va millorar i això va permetre aixecar el confinament a les poblacions pròximes de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, de Bellprat i del nucli de Sant Gallard, que pertany a les Piles.  

Segons dades provisionals dels Agents Rurals, el foc ha afectat una superfície de 1.657 hectàrees, la majoria de les quals, més de mil, al municipi de Bellprat. En concret, han cremat 1.069,5 hectàrees de Bellprat, 234 de Sant Martí de Tous, 233 de Santa Maria de Miralles, 70 de les Piles, 48,5 de Santa Coloma de Queralt i 2 de Pontils. Un total de 1.272 hectàrees són forestals, 380 agrícoles i 5 de sòl urbà. 1.218 hectàrees estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.


Després de dos dies cremant, els Bombers van comunicar que havien estabilitzat el foc aquest dilluns a primera hora de la tarda. El foc forestal es va declarar dissabte  a les 15.18 h al municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i, durant la tarda d'aquest diumenge va presentar fortes represes i focus secundaris a causa del vent de marinada que bufava des del sud i que empenyia les flames en direcció nord. L’incendi també va afectar Les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà, i municipis de la comarca de l’Anoia com Bellprat  i Santa Maria de Miralles.

Pel que fa a les persones evacuades, aquest diumenge al matí van ser 86, que se sumaven a les 82 de dissabte, acollides a l'edifici ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt i al local social de Santa Maria de Miralles, tot i que algunes van passar la nit a casa d'amics i familiars. Diumenge també es van desallotjar diversos masos de Sant Martí de Tous i una quarantena d'infants i monitors de la casa de colònies La Censada, a Santa Margarida de Montbui.
 

Voluntaris a l'ateneu de Sant Martí de Tous Foto: ACN/Anna Ferràs


L'avís es va rebre a les 15.18 hores d'aquest dissabte a tocar del quilòmetre 25 de la C-241d i va progressar ràpidament per camps de sembrat cap a l'est. En aquest punt del cap, els Bombers ha fet cremes d'eixamplament, protegint així el nucli de Sant Gallard

A més dels Bombers, també hi han treballat 70 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, tractors que ajuden a llaurar els camps i efectius del cos d'Agents Rurals. També s'ha demanat ajuda a la Unitat Militar d'Emergències de Saragossa, que ha enviat 56 dotacions.

El foc encercla el castell de Queralt


Les flames arribaven aquest diumenge a la tarda al castell de Queralt, construcció que és Bé Cultural d'Interés Nacional. El foc ha anat creixent per la serra de Queralt a molta velocitat i ha encerclat les ruïnes, que són un símbol per la zona.

Dues hipòtesis de l'origen


No va ser fins a 24 hores després de l'inici del foc que els Agents Rurals van començar a donar detalls sobre el possible origen de les flames. Segons han explicat, treballen amb dues hipòtesis: una burilla mal apagada o un accident mecànic que va provocar una guspira de vehicle. En qualsevol cas, descarten que la causa sigui natural. L'incendi va començar en camps de cereals a la vora d'una carretera i va cremar molt ràpidament fins a entrar en zona forestal. Segons les últimes informacions, s'hauria originat en dos punts.

 

Participació