1 de 10
INDÚSTRIA

Botarell tindrà una segona planta de reciclatge i valorització de runa aquesta tardor

El projecte de l'empresa Vivanco Hernández compta amb una inversió propera als dos milions d'euros

Una excavadora de Vivanco Hernández | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 23 de juliol de 2021 a les 09:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Botarell (Baix Camp) tindrà una segona planta de reciclatge i valorització de runa de l'empresa Vivanco Hernández a partir de l'octubre. Actualment, la proposta està pendent del vistiplau de Comissió d'Urbanisme. La planta, que preveu una inversió propera als 2 milions d'euros, s'ubicarà a tocar de la carretera C-242 aprofitant l'emplaçament existent d'una planta de gestió d'àrids. A la planta es classificaran, separaran i netejaran els residus de runa tant de professionals com particulars. Posteriorment, es triturarà la runa per elaborar un nou producte.

L'alcalde de Botarell, Lluís Escoda, valora "molt positivament" la proposta perquè "pot evitar abocaments il·legals" i "trencarà el monopoli existent" de l'empresa Sorigué. El projecte de la planta de reciclatge de runa va començar a redactar-se fa dos anys, tot i que no ha estat fins ara que s'ha pogut portar fins a la Comissió d'Urbanisme de Tarragona. Les instal·lacions es plantegen al polígon industrial 3 de Botarell, amb una superfície total de 113.355 metres quadrats.


Entre altres elements, la infraestructura comptarà amb una bàscula, un laboratori d'àrids, un cobert de materials tòxics i un magatzem. De moment, els informes emesos pels tècnics municipals han determinat que les obres no representen un impacte ambiental, ja que a l'emplaçament on s'ubicarà la planta ja s'hi realitzen activitats similars de trituració i classificació d'àrids naturals.

Segons l'alcalde de Botarell, els abocaments il·legals en punts no autoritzats representen un problema habitual i confia que a partir de la posada en funcionament d'aquesta nova planta, es reverteixi la situació. El control que pot exercir un municipi envers aquests actes incívics és limitat i en la majoria de casos, resulta impossible determinar l'autoria de l'abocament.


Retard en l'atorgament de llicència 

Davant d'aquesta situació, Escoda ha reclamat que les administracions corresponents "insisteixin en la necessitat que els usuaris demostrin mitjançant un certificat que s'ha fet un abocament legal de la runa de qualsevol tipus d'obra". 


Sorigué compta des del 2004 amb una llicència per aquesta activitat en una zona molt pròxima on s'ubicarà la futura planta de Vivanco Hernández. "Tenir una empresa més on portar la runa d'obres afavoreix a tothom, ja que es trenca el monopoli. Hi haurà més competència, i si és justa, els usuaris podran aconseguir un millor preu per dipositar els residus de la construcció", ha apuntat Escoda.

El ple ordinari del mes de juny de Botarell va aprovar per unanimitat el pla especial urbanístic que engloba el projecte de la nova planta. Malgrat això, un error en la nomenclatura d'aquest pla ha obligat a reiniciar els processos amb la Comissió d'Urbanisme de Tarragona i està previst que s'obtingui la llicència a finals del mes de setembre i que a l'octubre es pugui engegar el projecte.
 
 
Participació