ACTIVITAT ECONÒMICA

La caiguda del turisme, «causa principal» del descens del PIB tarragoní el 2020

Ho apunta la "Memòria Econòmica de Tarragona 2020", presentada a la Cambra de Reus

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 21 de juliol de 2021 a les 15:09 |
L'any passat es va registrar una caiguda del PIB de l’11,4%, a Tarragona | Cambrils.cat
La Memòria Econòmica de Tarragona 2020 ha estat presentada aquest matí de dimecres a la Cambra de Comerç de Reus per la seva directora, Carme Poveda. El monogràfic del documet s'ha dedicat a l'impacte de la Covid-19 "sobre l’economia, l’empresa i la societat", amb un article on s'analitzen les conseqüències de la pandèmia sobre sectors d'activitat i per dimensió que aquestes hagin tingut.

Una caiguda "històrica" del PIB


La Memòria de Tarragona també inclou un altre article, aquest a càrrec de Joan Gallardo, batejat com El procés de canvi qualitatiu de la producció agroalimentària a les comarques de Tarragona: impacte i perspectives. L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; el president de la Cambra de Valls, Josep Maria Rovira; el director general d'Innovació i Emprenedoria del Departament d'Empresa, Lluís Juncà; la Delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarés; i el delegat dels SSTT d’Empresa i Treball a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs.

Un cop s'ha entrat en detall dels continguts de la memòria, s'ha exposat que l'any 2020 Tarragona va registrar una caiguda "històrica" del PIB de l’11,4%, similar a la mitjana catalana (-11,5%), "degut sobretot a la importància del sector turístic internacional" en l’economia tarragonina. Ha estat, segons s'ha descrit, "un dels sectors més afectats" per les restriccions a la mobilitat.


Els ERTO, s'ha subratllat, "han permès que aquesta caiguda del PIB no s’hagi traslladat amb la mateixa intensitat en l’ocupació", ja que segons s'ha indicat el nombre d’afiliacions només ha disminuït un 1,1%. A banda dels ERTO, els avals concedits per l’ICO "també han estat una mesura important per a les empreses" dels quals s’han beneficiat 12.229 empreses a Tarragona amb un total d’import avalat de 1.440 milions a 31 de març d'enguany.

Pel que fa a l’impacte sobre el nombre d’empreses, ha estat "molt important tenint en compte l’elevada estacionalitat" en la seva creació al territori. Entre maig de 2019 i maig de 2020, la xifra d’empreses a Tarragona ha disminuït en 1.749 societats. La internacionalització de l’empresa de Tarragona "continua forta i resilient" a la pandèmia.


Menys exportacions

Les exportacions de Tarragona van disminuir un 13,3% el 2020, més que a les altres tres demarcacions catalanes. Aquesta evolució negativa, s'ha apuntat, "s’explica per la intensa caiguda de les exportacions de productes químics i petroli", que conjuntament representen el 43% de les exportacions totals a Tarragona. En els primers quatre mesos de 2021, les exportacions de la demarcació "s’estan recuperant amb força" (a l’abril són un 6,3% superiors a les d’abril de 2019).

Tot i el descens de les exportacions, el nombre d’empreses exportadores regulars a Tarragona ha augmentat el 2020 fins a un "màxim històric" de 1.055, cosa que no ha succeït en el conjunt de Catalunya.

El balanç turístic, "molt negatiu"

El 2020 el número de turistes allotjats en hotel a la Costa Daurada va disminuir un 73% respecte al 2019. Concretament, va ser de només 714.000, el 27% dels que hi va haver el 2019 (2,66 milions). Aquest descens "és molt important, similar al que s’ha produït a Barcelona ciutat i una mica superior al de la Costa Brava", tal i com s'ha precisat.

En canvi, el descens de turistes a les Terres de l’Ebre (-51%) ha estat "menys intens" degut al "major" pes del turisme domèstic. Les reserves hoteleres han repuntat al juny i juliol (nacionals, estatals i internacionals), "però cal esperar a veure quin serà l’impacte de la cinquena onada sobre el sector turístic els mesos de juliol i agost", segons han advertit els diversos ponents.

Els primers resultats del 2021, amb tot, "apunten a una millora de la marxa dels negocis" el segon trimestre a tots els sectors "gràcies a l’avenç de la vacunació".

A banda,eEl nombre d’afiliacions a la Seguretat Social mostra un increment gradual els primers cinc mesos de 2021, i al mateix temps una reducció del nombre de persones en ERTO. Al maig, era un 2,7% superior al nivell de prepandèmia (febrer 2020) i el percentatge de treballadors que es troben en ERTO s’ha reduït des del 23% a l’abril de 2020 fins al 3% al maig.

Finalment, l’Indicador de Confiança Empresarial de la demarcació de les Cambres de comerç mostra "una millora" de les perspectives per al tercer trimestre per segon període consecutiu, "en línia amb la millora que també es produeix a Catalunya i al conjunt de l’estat".

 

Participació