Sanitat

Les infermeres de Tarragona alerten de la falta de personal per atendre els pacients

El col·lectiu denuncia que en molts casos doblen torns i que les professionals estan "molt cansades i sobresaturades"

per Redacció, 20 de juliol de 2021 a les 18:09 |
Una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen | ACN
Els hospitals de Tarragona i Terres de l'Ebre estan patint una alta càrrega assistencial, segons el Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona (CODITA). "En altres contextos, a l'estiu, algunes unitats es podien tancar, cosa que permetia cobrir torns de vacances, però actualment hi ha unitats que s'han de mantenir obertes perquè estan plenes amb pacients molt complexes i fràgils, derivats dels retards i la desatenció durant la pandèmia", denuncia el col·lectiu.

Assegura que moltes intervencions quirúrgiques s'estan mantenint per recuperar el retard de tot el que es va posposar per la covid-19. "Ara hem de sumar la cinquena onada de la Covid-19; això suposa una pressió assistencial que ja és insostenible, perquè falten professionals", diuen.


Des de CODITA ja s'ha denunciat reiteradament la baixa ràtio d'infermeres per habitant al país. Apunten que a Catalunya hi ha 3 infermeres per cada 1.000 habitants, una de les més baixes de l'Estat. "Pitjor és si ho comparem amb Europa, on la mitja és de poc més de 8 infermers per cada 1.000 habitants; sabem que falten 23.000 infermeres a Catalunya", conclouen.

Per tot això, el Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona denuncia que hi ha un dèficit estructural d'infermeres als hospitals per cobrir les necessitats "òptimes i segures" dels pacients.


A més, recorden que "l'atenció als pacients Covid necessita de més infermeres, ja que són pacients aïllats, que requereixen de cures específiques i de major temps d'atenció". "I això passa quan ens falta personal i quan necessitem temps per formar les infermeres d'hospital que fan feines d'una alta especialització ja sigui a Urgències, UCI, pediatria, oncologia, etc", afegeixen.

 

Participació