1 de 10
HABITATGE

«Si no aturen el tsunami de desnonaments que es preveu, pot ser terrible»

La PAH protesta aquest dilluns a les portes de la Subdelegació del govern espanyol per tal que es prorrogui la moratòria, que finalitza el 9 d'agost

La seu de la PAH a Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 19 de juliol de 2021 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pròxim 9 d'agost es preveu que finalitzi la moratòria de desnonaments fixada pel govern espanyol. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) fa mesos que avisa d'un "tsunami" de casos que podrien accelerar-se sense el marc legal actual. Tot i així, es continuen duent a terme llançaments, alguns amb més ressò mediàtic i d'altres amb menys. És per això que aquest dilluns les PAH de Tarragona, del Baix Camp i de les Terres de l'Ebre han convocat a les 11 del matí davant de la Subdelegació del govern per "pressionar" a l'executiu de Pedro Sánchez que signi una nova moratòria.

Per a Carme Lleyda, portaveu de la PAH a Tarragona, el problema principal rau en l'absència d'una llei d'emergència habitacional com la catalana d'àmbit estatal. "La llei 24/2015 funciona amb les dacions en pagament o lloguers socials, però en les renovacions dels lloguer socials no", informa Lleyda, que alerta que actualment és aquesta la tipologia que més atenen a la plataforma. "Arreu d'Espanya hi ha gent amb indefensió social, si no aturen el tsunami que es preveu, pot ser terrible", afirma.
"Els bancs s'han desfet dels habitatges que els molestaven i els han cedit a fons voltors, tots són de fons voltors", afegeix. Això dificulta el contacte amb la propietat i impossibilita en la majoria dels casos renovar el lloguer social que en el seu moment van aconseguir perquè la seva situació era -i encara és- de vulnerabilitat. "Les famílies ho viuen amb incertesa", explica, encara que reconeix que des de l'inici de la pandèmia no han gestionat cap cas nou. "Molta gent ve per demanar informació, però mai no s'ha quedat per com gestionar-ho", conclou.


I és que la moratòria afecta sobretot a aquells llogaters o propietaris que no han pogut pagar per la crisi actual, mentre que encara s'arrosseguen molts casos de l'anterior que, aquests sí, han estat desnonats fins i tot en ple estat d'alarma.

Una quinzena de casos a Tarragona


Haya, Cerberus, Gramina Homes... Aquests són alguns dels noms dels fons voltor que no responen a les peticions de renovació de lloguer social. A la PAH de Tarragona actualment estan treballant en una quinzena de casos i en tots coincideix que el banc anteriorment propietari "se'n neteja les mans".

La necessitat d'un parc d'habitatge social és ben patent per exemple quan la via de la borsa "sempre és plena". Amb uns lloguers cada cop més cars, en els últims anys, des de la PAH han descartat la via del mercat regular perquè les famílies no hi arriben. També hi ha aquells que amb un lloguer social concedit des de fa anys, quan toca renovar-lo, directament no li accepten el pagament: "No és que la gent no vulgui pagar, és que no els deixen pagar". En aquests casos, Lleyda comenta que "si estan en les mateixes condicions de vulnerabilitat que fa set anys, s'hauria de poder renovar".


Per tal d'abordar aquesta problemàtica, la PAH estatal té prevista per aquest dimecres 21 una ronda de partits per tal que es posicionin a favor o en contra de la moratòria i fer pressió al govern. El canvi de carteres recent ha deixat en stand-by les aspiracions d'un nou marc legal que garanteixi el dret a tenir un sostre.

 

Participació