1 de 10
EQUIPAMENTS

La plataforma del Miracle compleix 20 anys, 8 dels quals abandonada

Les obres van costar més de 8 milions d'euros, però l'Ajuntament de Tarragona mai no ha sabut què fer amb ella

La plataforma del Miracle porta 8 anys tancada. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 13 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Afirmar que la plataforma de ciment que cobreix l'aparcament de la platja del Miracle porta 8 anys tancada seria dir una veritat a mitges. Alguns dels seus accessos porten anys amb les tanques apartades, plegades o senzillament desaparegudes i durant força temps, també en l'actualitat, és un dels espais utilitzats per persones sense sostre -entre ells alguns extutelats- per dormir-hi.

A banda de la vegetació frondosa que ha crescut en aquest temps d'abandonament, des del juliol de 2013, també s'hi poden trobar cartrons, algun matalàs, així com pintades a uns pilars de fusta desgastats. Inicialment pensada com una estructura comercial a la costa tarragonina, l'Ajuntament comandat llavors per Josep Fèlix Ballesteros va decidir tancar-la de manera indefinida per deficiències estructurals.

 

Algunes persones sense sostre aprofiten que és un espai abandonat per dormir-hi. Foto: Josep M. Llauradó


Més tard, aquestes deficiències es van desmentir i el conseller d'Urbanisme Josep Maria Milà va anunciar un seguit d'intervencions per reobrir l'espai, com ara anivellar l'accés per a discapacitats.


Aquesta inversió estava pendent de l'ajut de l'Estat, que mai no ha arribat, més enllà d'un anunci al 2011 de 100.000 euros que no es va arribar a concretar. Per al govern anterior no va ser una prioritat, però tampoc no ho és per a l'actual. Xavier Puig, regidor d'Urbanisme, va explicar a principis d'any que aquestes obres no entraven en els plans per al 2021 i que possiblement s'ho proposarien per al 2022.

20 anys des de la inauguració, 8 milions d'euros


"Qui dia passa, any empeny": podria ser el lema oficial de Tarragona, especialment pel que fa a equipaments buits. El 30 d'agost de 2001 s'inaugurava, després de tres anys d'obres, la plataforma de ciment de la platja del Miracle. L'anomenat mamotreto va costar 8,4 milions d'euros i durant el període d'exposició pública, l'any 1997, no va rebre cap oposició.

Més tard, quan ja va ser construïda, les terrasses i els establiments comercials i de restauració no van arribar. Ni CiU ni el PSC es van fer responsables del projecte i fins i tot van arribar a votar-ne l'enderroc, al 2014, per després desdir-se'n per l'elevat cost que tenia només tirar-ho a terra.

 

La part superior de la plataforma del Miracle, abandonada. Foto: Josep M. Llauradó

 

El consens sobre la inutilitat de la plataforma és total entre els partits de l'Ajuntament. Això sí, cap d'ells ha plantejat mai, des del govern, una solució a curt termini.

Les úniques actuacions es van produir al 2019, quan després de diversos robatoris a la platja del Miracle de persones sense sostre que habitaven els mòduls -ara buits- a tocar de la platja l'Ajuntament va decidir tapiar amb maons els seus accessos. Segons el consistori, els atracadors vigilaven les víctimes des de les torretes i promovien actituds incíviques.
 

Les escales i els accessos a la part superior dels mòduls estan tapiats. Foto: Josep M. Llauradó

 

L'únic servei en funcionament des de la seva construcció és el de socorrisme, amb la Creu Roja. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació