ORGULL

Explosió de colors i d'identitats al centre de Tarragona

Les banderes de l'arc de Sant Martí prenen protagonisme per commemorar el 52è aniversari dels fets d'Stonewall, a Nova York

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 28 de juny de 2021 a les 22:14 |
Detall de banderes de l'arc de Sant Martí, a la manifestació de l'Orgull a Tarragona | Josep M. Llauradó
Quan al 1969 les sexualitats dissidents van prendre els carrers del barri de Greenwich Village, sortint del bar Stonewall Inn, a la ciutat de Nova York, en protesta contra la persecució policial i la precarietat amb la que vivien, poc s'imaginaven que dècades més tard en molts racons del món es commemorés la seva efemèride. A Tarragona, la plataforma 28-J Camp havia convocat per a aquest dilluns al vespre una concentració a la plaça dels Carros.

En aquest indret hi han llegit el manifest, centrat a reivindicar la llei trans, la visibilització de la violència intrafamiliar durant els confinaments, així com també han assenyalat les empreses que "es lucren" de fer servir els símbols LGBTI per promocionar les seves marques. Aquest manifest s'ha llegit en tres ocasions: el segon ha estat a la plaça Corsini i l'últim al passeig de les Palmeres.


La bandera de l'arc de Sant Martí, doncs, s'ha deixat veure per múltiples carrers de la ciutat. Primer, el carrer Apodaca, més tard el carrer Gasòmetre, per continuar pel carrer Colom fins a la plaça Corsini, el carrer Canyelles, Rambla Nova i passeig de les Palmeres. Alguns amb resignació per no poder circular per on passaven, d'altres amb aplaudiments, i molts amb indiferència, els vianants s'han vist sorpresos per la presència de prop d'un centenar de persones fent voleiar símbols que no són especialment visibles a la ciutat.

I no només la bandera de l'arc de Sant Martí, sinó també la bandera trans, la bandera del col·lectiu bisexual, la del gènere no binari, entre d'altres, que representen les múltiples identitats a què apel·la la comunitat LGBTI. Amb el lema "Contra tota violència, orgull i dissidència", els organitzadors han volgut denunciar també l'increment de denúncies registrat per l'Observatori contra l'Homofòbia en els darrers anys, la darrera de les quals arran d'uns fets d'aquest passat divendres a Barcelona.


Inicialment estava previst que fos una concentració, però els assistents s'han animat a caminar junts fins on hi havia el següent acte programat, amb diverses actuacions al passeig de les Palmeres.
 

La concentració de l'Orgull LGBTI s'ha mogut per diversos carrers de la ciutat de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó


 

 

Participació