HABITATGE

Amb 59 anys i al carrer: la situació límit d'una veïna de Salou que podria ser desnonada

Leonarda Peláez viu al carrer Francolí, on ocupa un habitatge des de fa sis anys

per Josep Maria Llauradó, Salou | 20 de juny de 2021 a les 10:00 |
Leonarda al seu pis de Salou. | Cedida
Demà dilluns a dos quarts de deu del matí hi ha convocada una concentració per aturar un desnonament al carrer Francolí de Salou. És la quarta carta d'avís de desnonament que ha rebut en els últims sis anys Leonarda Peláez, que fins ara ha pogut aturar "tots" els intents prèviament. Amb un 46% de discapacitat física i incapacitat permanent declarada i actualment a l'atur, aquesta veïna fa sis anys que ocupa un habitatge de Gramina Homes, una societat immobiliària participada per CaixaBank. L'última carta li va arribar el 29 de març d'aquest mateix any i es va posar en contacte primer amb el Sindicat d'Habitatge de Reus i, més tard, amb el de Tarragona, de recent creació. Des del sindicat denuncien que el llançament es té intenció de fer malgrat existir un informe de vulnerabilitat sense alternativa habitacional.Peláez només cobra una prestació d'una mica més de 500 euros, té fibromialgia i recentment es va operar d'un os trencat. Provinent de Torreforta, fa anys es va traslladar a viure a Salou per treballar cuidant de persones grans, però ara mateix no té feina i afirma que cap dels seus quatre fills, ja adults, la podrien ajudar en cas que la fessin fora de casa seva.

A diferència d'altres persones que ocupen pisos de manera irregular, aquesta dona de 59 anys assegura no tenir problemes amb els veïns de l'edifici on viu. Entre d'altres tasques que ha fet últimament per pressionar la propietat i les administracions perquè li concedeixin un lloguer social, ha recollit més d'una desena de firmes de suport de les famílies que resideixen al seu mateix bloc.
Amb la seva prestació, paga el gas, l'aigua i la llum, i assegura que podria fer front a un lloguer social d'entre 100 o 200 euros, lluny del que li ofereix ara mateix el mercat o els pisos de protecció oficial que té l'Ajuntament de Salou. Mentrestant, viu en un habitatge amb diverses deficiències, segons detalla ella mateixa.


Malgrat ha intentat acollir-se a la llei 24/2015 d'emergència habitacional, la propietat no li ha ofert encara una alternativa i lamenta que si la fan fora acabarà obrint un altre pis que estigui buit. El resultat de tot plegat es decidirà en les pròximes hores. El jutjat de primera instància número 6 de Tarragona porta el cas i ha decidit desestimar la petició de la Generalitat (Habitatge) i dels Serveis socials municipals, que havien demanat la suspensió.
 

 

Participació