Català

El 60% de les converses als patis dels instituts públics de Valls són en castellà

La Plataforma per la Llengua dissenya un pla per augmentar l'ús social del català entre els joves

per Redacció, 11 de juny de 2021 a les 09:45 |
El 60% de les converses als patis dels instituts públics de Valls són en castellà, segons un estudi de la Plataforma per la Llengua encarregat per l'Ajuntament. Després de l'informe, l'entitat ha elaborat un pla d'actuació, també per ordre del consistori, per "incrementar l'ús social del català" entre els joves.

La regidora d'Educació i Política Lingüística, Teresa Rull, ha explicat que en una primera fase, aquest juliol, l'entitat impartirà vuit tallers de dues hores adreçats a un total de trenta estudiants d'entre 13 i 16 anys. Podran aprendre a fer una cançó de rap que al final enregistraran. Els dijous de juliol, en un altre cicle, es farà un taller de xarxes socials, un de mems, un de doblatge i un de retransmissions esportives.


Aquesta iniciativa es posa en marxa com a conseqüència dels resultats d'un estudi elaborat per l'entitat, que ha conclòs que els alumnes dels tres instituts públics de la capital de l'Alt Camp parlen entre ells majoritàriament en castellà als patis dels centres.

Les dades s'han obtingut mitjançant una enquesta contestada pels estudiants i un estudi d'observació no participant fet als tres centres escolars.


Amb una mostra de 1.820 converses, extreta als patis dels instituts i a l'entrada i a la sortida dels centres, l'entitat conclou que la llengua majoritària entre els alumnes dels tres instituts és el castellà. Concretament, un 59% de les converses observades són en aquesta llengua mentre que un 39,4% són en català i un 1,6% en altres llengües.

 

Participació