Tarraco Viva construirà un Ara Pacis a escala real

L'altar formarà part del nou Espai August que acollirà tres setmanes d'activitats | El Festival Romà de Tarragona se celebrarà del 5 al 25 de maig

per Oriol Montesó / Notícies Tarragona , 10 de febrer de 2014 a les 13:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

 

Tarraco Viva creix per celebrar el bimil·lenari de la mort de Cèsar August, l'emperador que va fer de Tàrraco la capital de l'Imperi Romà durant dos anys. El Festival Romà de Tarragona passarà a durar tres setmanes —del 5 al 25 de maig— i inclourà prop de 800 activitats —que gairebé doblen les de 2013.
 
«Commemorem una època, les arrels clàssiques del nostre país, un moment especialment brillant i únic en el qual totes les riberes del Mediterrani van estar unides i en pau», explica el director del festival, Magí Seritjol. «Va ser el primer intent de construir una Europa, no nòrdica sinó Mediterrània. I, en aquests moments, cal reivindicar-ho».
 
La figura d’August relleva a Juli Cèsar com a protagonista del Tarraco Viva després que en la passada edició es tractés la mort del que fou tiet del primer emperador de Roma i la fi de la República Romana.

Entre les nombroses novetats del festival d’enguany, en destaca el nou Espai August al recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona. S’hi realitzaran més de 300 actes que inclouen la recreació August, el poder de la màscara , l’activitat central del festival que mostrarà la vida personal i familiar, l’obra política i la visió que tenia del món, Cèsar August. Aquest espectacle es podrà veure tots els divendres i dissabtes del festival. «Recrearem l’Ara Pacis en viu amb els 98 personatges que formen l'altar d'August», anuncia el director de Tarraco Viva.
 
Per acompanyar aquesta recreació històrica, també dins de l’Espai August s’hi farà una reproducció a escala 1:1 de l’August de Prima Porta en color que hi ha al Museu del Vaticà i l’Ara Pacis de Roma. «Aquesta construcció és un testament polític de qui havia de regir Romà quan August morís», comenta Seritjol.
 
El recinte firal dedicarà el primer cap de setmana del festival al públic familiar —es preveu la visita de més de 6.000 escolars—, el segon cap de setmana es dedicarà a la gastronomia i el tercer, als tallers i als mercats de l’antiga Roma.
 
En l’àmbit territorial, la vila romana de Barenys a Salou i el Priorat se sumen a Cambrils i als espais declarats Patrimoni de la Humanitat de Tarragona, Constantí i Altafulla alhora d’acollir recreacions històriques, concerts, conferències i exposicions. «Al Priorat volem escenificar la trobada entre l’home i la natura que és d’on neix la cultura del vi», anuncia el director de Tarraco Viva. «El teatre grec, per exemple, neix d’aquesta cultura del vi».
 
La gent d’August
 
Familiars, amics i enemics que tornaran al festival per explicar en primera persona les seves històries. Aquest petit format —un personatge amb un públic de vint persones— es va estrenar fa dues edicions i l’any passat va incorporar a la gent d’August (Lívia Drusila, Júlia i Agripa). Després de l’èxit de públic i aprofitant l’efemèride, s’afegeixen nous personatges del cercle de l’emperador (Octàvia, Antònia Minor, Mecenes, Virgili, Horaci, Tiberi i Marc Antoni entre d’altres).
 
El Tarraco Viva en xifres
 
El Festival Romà de Tarragona ha crescut en més de 80.000 visitants des de 2007 tot i la crisi. Enguany però, des del consistori ja es va manifestar una voluntat d’apostar pel Tarraco Viva implícita amb l’aprovació d’uns pressupostos que incloïen una partida de prop de 270.000€ per a la realització del certamen.
 
A aquesta xifra s’han de sumar els recursos propis del festival —uns 150.000€ que sortiran de la venda d’entrades i de marxandatge— i col·laboracions d’altres institucions com ara la Diputació de Tarragona. «La idea que tenim de fa anys és que el Tarraco Viva sigui un festival sostenible a terços», explica Seritjol, «un terç d’aportació municipal, un terç de col·laboracions i un terç de recursos propis».

Dos nous vídeos promocionals per escalfar motors

El festival presenta dos espots per començar preparar l'arribada del Tarraco Viva 2014. El primer és un videoclip amb els millors moments del festival de l'any passat i el segon, una prèvia del que serà el Tarraco Viva. August 2.000 anys.

Consulteu el programa d'actes aquí.

 

Participació