AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Junts per Tarragona exigeix l'alliberament de cabal ecològic al riu Francolí

Demanen garantir la supervivència d'espècies animals i vegetals

per Redacció, Tarragona | 24 de maig de 2021 a les 11:34 |
Els peixos, en un riu Francolí sec. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup municipal de Junts per Tarragona ha exigit aquest dilluns l'alliberament de cabal ecològic al riu Francolí, al seu pas per la ciutat de Tarragona, amb l'objectiu de garantir la biodiversitat i la supervivència d'espècies animals i vegetals. Després que en els darrers dies hagin aparegut centenars de peixos morts al riu Francolí, Junts per Tarragona reclama a l'Ajuntament de Tarragona que posin en marxa totes les accions necessàries per evitar l'escassetat d'aigua que pateix el riu.

"El riu està eixut per les captacions d'aigua que es fan per la indústria, l'agricultura i la ciutadania; i no hi ha cap mena de control per garantir un cabal adequat", ha manifestat la consellera de Junts per Tarragona, Elvira Vidal, qui ha exigit a l'Ajuntament de Tarragona que impulsi acords amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i amb el sector industrial "amb l'objectiu de realitzar alliberaments d'aigua per generar cabals ecològics".


En aquest sentit, la consellera ha posat d'exemple els alliberaments de cabal ecològic que es fan al tram baix riu Gaià per netejar la llera i renovar l'hàbitat. D'altra banda, Vidal ha manifestat que, com a mesura urgent, "cal crear solcs profunds perquè els animals disposin de reserves d'aigua al riu".

La consellera de Junts per Tarragona també ha preguntat sobre l'execució del projecte de millora de l'estació de control sobre el cabal del riu Francolí. "L'ACA va adjudicar la seva redacció el juliol de l'any passat i el termini per elaborar-lo era de sis mesos", ha recordat Vidal, qui ha demanat que s'acceleri el procés amb l'objectiu de poder disposar d'informació veraç i continuada sobre el nivell i el cabal del riu. "Mentre no es posa en marxa aquest projecte, és imprescindible netejar i alliberar aigua", ha destacat.


"Cal acabar amb la degradació i l'abandonament del nostre riu. Cal tornar-li la via i per això és fonamental acordar i posar en marxa accions consensuades amb totes les administracions públiques, entitats i sectors econòmics implicats", ha conclòs Vidal.


 

Participació