AJUNTAMENT DE REUS

El Centre Social El Roser oferirà serveis d'alimentació i allotjament gestionats per empreses d'inserció sociolaboral

Un cop aprovats pel ple, s'iniciarà la licitació

per Redacció, 19 de maig de 2021 a les 14:34 |
Una imatge del Centre Social El Roser | Ajuntament de Reus
El govern de Reus porta a votació del ple de l'Ajuntament d'aquest divendres, 21 de maig, la creació dels serveis municipals d'alimentació i d'allotjament temporal que oferirà el Centre Social El Roser.

Una vegada creats els serveis, s'iniciarà la licitació dels dos serveis per tal d'adjudicar-ne la gestió a empreses d'inserció sociolaboral i expertes en l'acció social. La licitació tindrà dos apartats: l'alimentació, que inclourà la gestió per part d'una única empresa dels serveis de menjador social, rebost social i cafeteria; i el servei residencial d'estada limitada.


En el primer cas, el concurs estarà reservat a empreses d'inserció que promouen la integració sociolaboral de persones en situació o risc greu d'exclusió social i en el segon es primarà l'experiència en l'atenció social a aquests col·lectius.

La posada en funcionament dels dos serveis (obres de construcció de l'equipament a banda), costarà uns 844.000 euros anuals, fet que suposa un increment d'uns 500.000 euros respecte a la despesa actual. L'Ajuntament atendrà els costos amb recursos propis i buscarà el cofinançament amb altres administracions i entitats.


Serveis d'alimentació

L'any 2020, 7.730 persones van rebre ajuda alimentària, que representen el 36% del total de persones ateses per Serveis Socials. Pel que fa a la procedència dels aliments, es van donar uns 60.000 àpats a través del menjador social i 6.800 persones van ser ateses per la Xarxa de distribució d'aliments. Uns 210.118 kg d'aliments van procedir del Programa de Gestió Alimentària. La resta, van provenir dels Fons Europeu de Garantia Alimentària i del Banc dels Aliments.


Els serveis d'alimentació que s'oferiran al Centre Social El Roser seran: menjador social (àpats presencials, per emportar i a domicili); rebost social (punt de distribució d'aliments i entrega de la cistella bàsica d'aliments i complements); i cafeteria (servei de cafeteria oberta a la ciutadania). 

Serveis d'allotjament temporal

L'any 2020, Serveis Socials va atendre a 138 famílies i 180 persones que es van derivar a recursos d'allotjament privat de pensions i hotels. Aquestes derivacions van suposar un total de 4.564 estades i 4.956 pernoctacions i un cost aproximat de 124.000 euros.

El Servei Residencial d'Estada Limitada que oferirà El Roser consta de dos serveis: el Servei d'acolliment residencial d'urgència (supleix temporalment la llar familiar en casos puntuals i d'urgència, com incendi o ensorrament de l'habitatge); i servei de residència temporal a persones adultes en situació d'exclusió social (adreçada a persones que no disposen de condicions sociofamiliars i d'atenció per romandre al seu habitatge o que no tenen un habitatge com, per exemple, persones sense sostre). 

 

Participació