PATRIMONI

Els Idus de març protagonitzaran la XXIII edició d'una Tarraco Viva que recupera presencialitat

El festival de recreació històrica de Tarragona se celebrarà del 22 al 30 de maig i tindrà 220 actes

per Redacció, Tarragona | 5 de maig de 2021 a les 13:52 |
El diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Garcia; del conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo; i del director del festival, Magí Seritjol. | Eloi Tost/ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Idus de març, la mort de Juli Cèsar i la fi de la República romana seran els grans eixos sobre els quals girarà la XXIII edició de Tarraco Viva. El festival de recreació històrica centrat en el món romà de Tarragona se celebrarà del 22 al 30 de maig.

De la mateixa manera que en la darrera edició, combinarà el format presencial i en línia, si bé en aquesta ocasió i a causa de la millora de la situació sanitària el 65% dels 220 actes previstos es podran fer amb el públic in situ. Això farà que hi hagi més entrades disponibles per veure els espectacles de recreació històrica, xerrades o monòlegs, i també s'han previst activitats en nous espais patrimonials de la ciutat.


El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, ha exposat que la idea del festival és "conèixer el passat per comprendre el present". "El patrimoni històric és una finestra a través de la qual s'hi veuen altres realitats, que ens poden permetre entendre i visualitzar millor què ens està passant ara per millorar", ha manifestat.

En aquest sentit ha comentat que s'ha escollit la mort de Juli Cèsar com a tema d'aquesta edició "com a símbol" del que volen tractar: les desigualtats socials i la justícia social. "No és tant l'assassinat, sinó el rerefons. És el magnicidi més famós de la història, que va deixar una petjada enorme en literatura, teatre o cinema", ha constatat.


L'espectacle inaugural serà el 22 de maig i consistirà en un debat sobre el final de la República romana, i abordarà qüestions com el populisme, l'autoritarisme, les lluites populars o les notícies falses. Per a la clausura se simularà un judici sobre els motius pels quals es va matar Juli Cèsar. En l'espectacle hi participaran els espectadors, tant els presencials com els que el segueixin a través d'internet, i seran ells els que acabaran emetent el veredicte. Aquest acte es farà al Teatre Auditori del Camp de Mart, l'espai que tindrà més aforament –fins a 300 places- i que també acollirà les lluites de gladiadors i un espectacle de titelles ideat per a l'ocasió.

A banda, el conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha destacat que la pandèmia ha permès descobrir nous espais per al festival pel fet d'haver-se d'adaptar a les restriccions sanitàries. Si en la darrera edició es van fer actes a la terrassa de l'amfiteatre, al pretori o al circ, en aquesta ocasió per primera vegada s'han previst espectacles a les escales romanes de la torre dels Advocats i a les noves graderies del circ de la plaça dels Sedassos. A banda, els organitzadors han tingut la voluntat de "descentralitzar" el festival. Tant a nivell de la ciutat, amb activitats als barris, com territorial, amb el manteniment d'accions a municipis propers que també tenen patrimoni romà com Altafulla, Cambrils o Constantí.


Més localitats

El pressupost d'aquesta edició serà de 270.000 euros, assumit en la seva majoria per l'Ajuntament de Tarragona. La Diputació de Tarragona i la Generalitat també hi col·laboren, ja sigui amb aportacions econòmiques, cedint espais o produint espectacles. De cara als espectadors, bona part de les activitats tindran un preu de dos o tres euros. Les entrades es posaran a la venda els propers dies i globalment n'hi haurà unes 10.000 disponibles, molt per sobre de la darrera edició del passat octubre, quan se'n van oferir unes 4.000.

Entre les novetats, Seritjol ha destacat la presentació d'un documental titulat 'Cèsar: cas obert', produït des del certamen i que aborda la mort de Juli Cèsar. La producció consta de diferents capítols breus i es podrà veure a la web del festival. La vessant telemàtica del festival també s'ha mantingut, donada la situació pandèmica. Amb tot, Seritjol ha considerat que és un format a tenir en compte de cara al futur, per acostar-se a nous públics. En aquest sentit ha valorat molt positivament la implantació que ha tingut a les escoles.

 

Participació