SALUT

El SEM activa el vol nocturn a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

L'helicòpter permet estalviar mitja hora en el trasllat de pacients crítics cap a Barcelona

per Redacció, Tarragona | 28 d'abril de 2021 a les 12:21 |
Gran pla general de l'helisuperfície de l'hospital Joan XXIII de Tarragona amb un helicòpter medicalitzat aparcat i una balisa lluminosa en primer terme. | Roger Segura/ACN
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat l'operativa de vol nocturn a l'heliport de l'hospital Joan XXIII de Tarragona. Malgrat que l'autorització ha trigar dos anys a arribar per "motius administratius", el centre tarragoní ja pot traslladar pacients crítics fins als hospitals de Barcelona durant la nit. Com a mínim la meitat de les derivacions que fins ara es feien per carretera podran fer-se amb l'helicòpter medicalitzat, la qual cosa suposarà un estalvi de temps de mitja hora.

La del Joan XXIII es converteix en la tretzena helisuperfície de Catalunya que està disponible les 24 hores. Des de juliol del 2018, el SEM ha operat 472 vols amb l'helicòpter entre les vuit del vespre i les vuit del matí. La mitjana és d'uns 15 al mes.


L'operativa nocturna donarà servei a les 530.000 persones que tenen l'hospital Joan XXIII de Tarragona com a centre de referència i suposa un pas més en l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic, segons ha destacat el coordinador del SEM al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Joan Carles Gómez. Alhora, el servei permetrà "alliberar recursos" que fins ara es dedicaven a fer trasllats per carretera.

La posada en marxa dels vols nocturns permetrà fer trasllats interhospitalaris amb més rapidesa, atès que s'estima un estalvi de 30 minuts. La cap de mitjans aeris del SEM, Mercedes Val, ha explicat que se'n beneficiaran pacients que necessitin una atenció d'alta tecnologia en hospitals de Barcelona, com ara els que presentin un aneurisma o lesions medul·lars. També es podran fer trasllats entre Tortosa i Tarragona, per exemple.


A més, l'arribada d'aquests vols en franja nocturna permet incorporar equips pediàtrics neonatòlegs d'alta especialització. Aquest servei, que s'ha duplicat, compta amb professionals provinents del Parc Taulí de Sabadell i del Sant Pau de Barcelona. Això permetrà traslladar un nounat prematur de Tarragona a Barcelona en la meitat de temps que per carretera.

El gerent de la regió sanitària, Ramon Descarrega, ha admès que, malgrat que el vol nocturn era una demanda de fa temps, no s'ha pogut concretar abans per "motius administratius" relacionats amb l'obtenció dels permisos corresponents. Malgrat tot, el gerent se n'ha mostrat satisfet perquè el nou recurs permetrà afrontar casos urgents "amb la màxima agilitat possible".


Amb la de l'hospital Joan XXIII, a Catalunya ja hi ha tretze helisuperfícies disponibles les 24 hores. A la demarcació ja estaven habilitades les del Sant Joan de Reus i el Verge de la Cinta de Tortosa. D'aquí a final d'any està previst que entrin en funcionament les helisuperfícies de Tremp i de l'aeroport de la Seu d'Urgell.

El SEM va començar a operar vols nocturns el juliol del 2018 i, des d'aleshores, ja en comptabilitza 472. La cap dels mitjans aeris, Mercedes Val, ha assenyalat que l'activitat nocturna s'ha contingut amb la pandèmia però que estimen que vagi a l'alça a mesura que s'habilitin més heliports arreu del país.

En el cas del Joan XXIII, aquest nou servei ha obligat a fer diverses accions de millora, treballs d'abalisament i il·luminació per garantir l'aterratge i l'enlairament nocturn amb totes les mesures de seguretat. Aquesta operativa es fa entre les vuit del vespre i les vuit del matí, cada dia de l'any.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació