SINDICAL

Camil Ros acusa CaixaBank d'aprofitar la crisi econòmica de manera «roí» per aplicar un ERO

La UGT insta l'Estat a "opinar" i a "reconduir" la situació perquè l'ajust sigui voluntari i prioritzi jubilacions

per Redacció , Tarragona, 21 d'abril de 2021 a les 11:13 |
El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, acusa CaixaBank d'aprofitar "de manera roí" la crisi econòmica per aplicar un ERO. Segons Ros, una cosa és fer un procés de fusió estratègic amb Bankia i l'altra és anunciar que prop de 800 persones a Catalunya i 8.300 a tot l'Estat perdran la feina.

Segons la UGT, això no passaria si es derogués la reforma laboral i es recuperés l'autorització administrativa dels ERO. El dirigent sindical ha afirmat que l'Estat "no es pot quedar callat i silenciat" perquè "forma part de l'accionariat" del banc i l'insta a "opinar" i a "reconduir" la situació. "Allò que s'hagi d'ajustar, s'ajusta, però en base a que sigui voluntari, amb bones condicions i es prioritzin les jubilacions", ha opinat.


Camil Ros ha recordat que el de CaixaBank és un cas similar als de Nissan o Bosch, "que aprofiten de manera roí la crisi econòmica per prendre altres mesures". Per això, ha indicat que aquesta serà un punt clau de denúncia de cara al Primer de Maig, en què el sindicat preveu mobilitzar-se "al carrer", amb distància i mascareta, amb la intenció "d'evidenciar" els problemes laborals i socials.

El secretari general de la UGT de Catalunya ha afirmat que el Primer de Maig serà clau per exigir una sortida "diferent" a la crisi perquè l'anterior, ha dit, es va fer sobre les bases de la reforma laboral i només ha portat "més pobresa, més precarietats laborals i salaris més baixos".


Durant una visita a Tarragona, on s'ha reunit amb l'alcalde i ha participat en una assemblea de delegats sindicals al territori, Camil Ros també s'ha mostrat preocupat perquè "la pandèmia de la precarietat i l'explotació laboral" pugui esdevenir "crònica".

Tot i els avenços en la vacunació, el secretari general de la UGT de Catalunya ha advertit que el sector turístic encara no podrà arribar enguany als nivells d'ocupació habituals i ha lamentat que no es plantegin alternatives ni plans de reconversió. Una opció, ah dit, seria promoure que treballadors del sector turístic facin una transició cap a sectors com les renovables.


Alternatives per als treballadors del sector turístic

De la seva banda, el secretari general de la UGT a les comarques tarragonines, Joan Llort, ha recordat que encara hi ha unes 10.000 persones en ERTO a la demarcació, la majoria del sector serveis. El dirigent del sindicat ha dit que els preocupen els tancaments de les botigues d'H&M o que els treballadors fixes discontinus d'hotels que no podran obrir puguin acabar engreixant les llistes de l'atur.

A més, Joan Llort ha lamentat que es comencin a visualitzar "conflictes" posteriors als ERTO com és el cas, ha dit, de l'ERO que ha anunciat Bic Graphic per a mig centenar de treballadors de la planta de Tarragona. Llort tem que arribin més casos d'empreses que "estan externalitzant serveis, acomiaden gent de la pròpia plantilla i donen aquests serveis a empreses subcontractades".

 

Participació