AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Junts per Tarragona demana preservar els mosaics com a part del patrimoni de la ciutat

A Tarragona, el Mosaic de la Medusa (segle II dC) és un dels elements més famosos d'aquesta tècnica, però existeixen altres obres tan icòniques com la dels balcons de l'edifici Zodíac a la Rambla Nova

per Redacció , Tarragona, 15 d'abril de 2021 a les 08:45 |
El mosaic exterior de l'edifici Zodíac, a la Rambla Nova de Tarragona. | Junts per Tarragona
El grup municipal de Junts per Tarragona elevarà al consell plenari del pròxim 20 d'abril la necessitat de dur accions per conservar i preservar els mosaics com a element que forma part del patrimoni de la ciutat. La consellera Elvira Vidal ha lamentat que "malgrat el seu gran valor des d'un punt de vista patrimonial, cultural i històric, Tarragona no disposa de cap catàleg que agrupi i documenti els mosaics, ja es trobin a espais públics com a l'interior de propietats privades".

Vidal ha posat com a exemple el projecte El mosaic del meu barri, endegat a Barcelona l'any 2017 i que ha permès documentar més de 2.000 mosaics de totes les èpoques a la capital catalana gràcies a la participació ciutadana. "Aquesta iniciativa no només ha permès inventariar els elements sinó que ha jugat un paper molt important des del punt de vista de la sensibilització respecte als mosaics", ha explicat Vidal.


D'altra banda, la consellera de Junts per Tarragona ha demanat activar la protecció jurídica dels mosaics de la ciutat mitjançant la seva inclusió a l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya i ha recordat que "a Tarragona trobem mosaics de totes les èpoques, com a forma d'expressió i reflex del moment històric al qual pertanyien". En aquest sentit ha destacat que "sovint han passat desapercebuts, però formen part del relat històric-patrimonial de la nostra ciutat i, per tant, cal fer tot el possible per conservar-los i preservar-los".

A Tarragona, el Mosaic de la Medusa (segle II dC) és un dels elements més famosos d'aquesta tècnica, però existeixen altres obres tan icòniques com la dels balcons de l'edifici Zodíac a la Rambla Nova, l'enorme mosaic de sis metres d'alt i quinze de llarg ubicat al concessionari dels baixos del mateix edifici o, entre altres, el de la façana de l'antiga fàbrica de galetes Loste (actual creu Roja), tots ells de l'artista de mitjans de segle XX, Santiago Padrós.

 

Participació