AJUNTAMENT DE TARRAGONA

La direcció dels Comuns i Podem a Barcelona permetria incorporar la CUP al govern de Tarragona, però no Junts

Creuen que ERC utilitza la ciutat com a "moneda de canvi" per garantir la investidura de Pere Aragonès a la Generalitat

per Redacció , 14 d'abril de 2021 a les 08:53 |
Carla Aguilar i Hermán Pinedo, els dos regidors electes d'En Comú Podem Tarragona. | Borja V.
Les direccions nacionals de Catalunya en Comú i de Podem a Catalunya continuen vetant l'ampliació del govern tarragoní amb Junts. En un comunicat emès aquest dimecres, les dues formacions consideren que la pressió d'ERC per incorporar a l'executiu local els regidors Dídac Nadal, Cristina Guzmán i Elvira Vidal correspon a una estratègia de "moneda de canvi" per facilitar la investidura de Pere Aragonès. Val a dir que cap dels tres regidors forma part del partit de Carles Puigdemont i que la secció local de Junts no se sent representada pel grup municipal de Junts per Tarragona, que atribueixen a una marca del PDECat.

Tot i amb això, Catalunya en Comú i Podem sí que s'obren a incorporar la CUP al govern. Aquesta darrera formació prefereix per ara no posicionar-se, si bé asseguren no haver rebut encara cap proposta en ferm. "Considerem que és possible acordar una nova governança amb la CUP que doti de major estabilitat la ciutat i reforci les polítiques d’esquerres en un moment de crisis social, econòmica i sanitària que permeti posar el focus en els reptes que té per endavant la ciutat".


La decisió de vetar Junts l'han pres la responsable d’Organització, Agnès Petit, el responsable de Mobilització i Territori, Enric Bárcena i el responsable de Municipalisme, Lluís Mijoler d’una banda i la coordinadora general de Podem Catalunya, Conchi Abellán, el responsable de política municipal, Marcos Galante així com Yolanda López responsable d’Acció Institucional i Maria Pozuelo responsable de Cercles i Participació. Per tant, ni Hermán Pinedo ni Carla Aguilar, els dos regidors d'En Comú Podem Tarragona hi haurien participat, malgrat que inicialment -segons Esquerra Republicana- s'havien compromès a sumar amb Junts.

La direcció barcelonina destaca que l'acord de 2019 fixa que "no es podria aprovar un canvi en la composició del govern sense que les dues parts estiguessin d’acord en el canvi i es redactés un nou acord de govern o s’hi estableixin les condicions. Per tant l’actuació d’ERC anunciant una possible ampliació del govern amb Junts és una decisió unilateral i arbitrària que incompleix i trenca el pacte de govern".


En aquest sentit, consideren que "l'acord a Tarragona entre Junts i ERC forma part dels pactes nacionals entre ERC i Junts per Catalunya per resoldre els seus conflictes i desencallar la investidura de Pere Aragonès i per tant res té a veure amb la política municipal i els reptes que té per davant la ciutat. És del tot intolerable que Tarragona sigui la moneda de canvi per a solucionar la investidura a la presidència del Govern de la Generalitat. És inacceptable que ERC i Junts vulguin dirimir els seus acords o desacords en clau local i al marge dels interessos i necessitats de la ciutadania". 

Participació