1 de 10
PARCS TEMÀTICS

L'associació de parcs d'atraccions demana que PortAventura pugui tornar a obrir

Els ingressos a tots els centres van caure una mitjana del 80%

PortAventura roman tancat des de l'any passat. | ACN
per Redacció, 14 d'abril de 2021 a les 08:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Espanyola de Parcs d'Atraccions (AEPA) ha reclamat que el sector pugui tornar "urgentment" a l'activitat per garantir els llocs de treball directes i indirectes que genera i salvaguardar la viabilitat de les empreses després d'un 2020 en què els ingressos van caure una mitjana del 80%.

"Vull manifestar la gran preocupació de el sector pel manteniment del tancament de les instal·lacions en algunes comunitats autònomes i la incertesa sobre els plans d'obertura i desescalada, que situa en una posició crítica a un dels principals actius turístics del nostre país", ha afirmat el president de l'AEPA, Guillermo Cruz García, en representació dels 10 principals parcs espanyols, units sota aquesta associació. Els parcs en qüestió reben més de 25 milions de visitants anualment i compten amb més de 85.000 treballadors.


Cruz ha afegit que aquesta situació posa a més de manifest una "gran disparitat" de criteris i la conseqüent desigualtat que això representa per a empreses, treballadors i ciutadans.

Segons l'AEPA, de les sis comunitats en què es troben els seus associats, Catalunya és la que manté actualment la prohibició d'obrir les seves instal·lacions, de manera que parcs com PortAventura World o Tibidabo romanen tancats.


Mentrestant, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Andalusia, Aragó i Navarra han permès obrir les seves instal·lacions amb les restriccions d'aforament i complint les recomanacions de seguretat.

Tot i això, segons l'associació, les limitacions de mobilitat han fet fins al moment inviable l'obertura d'alguns parcs que depenen majoritàriament dels visitants de fora de la seva comunitat, com és el cas de Dinópolis, Terra Mítica o Tívoli Parc.


El president de l'AEPA ha ressaltat que la contribució econòmica al PIB de l'estat espanyol és "innegable", tant de manera directa -només PortAventura World, el primer parc per volum de visitants, supera els 2.480 milions de contribució a l'economia espanyola- com de manera indirecta, ja que els 25 milions de visitants atrets pels parcs suposen una "importantíssima" font d'ingressos per als diferents territoris en què es troben les instal·lacions, sent un "motor turístic" en molts punts del territori.

Reducció de l'IVA

Igualment, Cruz ha destacat que els parcs d'atraccions i temàtics són els únics proveïdors d'oci, cultura i turisme que no han estat retornats al tipus d'IVA reduït del 10%, fet que suposa, segons la seva opinió, un greuge comparatiu enfront d'altres negocis culturals i turístics.

"És el moment de solucionar aquesta situació i retornar l'IVA de les entrades dels parcs d'oci a el tipus reduït del 10%, com estaven abans de la pujada aplicada el 2012, i tal com estan fent els nostres socis europeus", ha assenyalat Creu.

Així mateix, ha subratllat que el sector està "absolutament compromès" amb la seguretat, tant dels seus visitants, com d'empleats i proveïdors, i ho demostra la inversió l'any passat de més de 10 milions d'euros en implantar les màximes mesures preventives per garantir espais segurs, complint "amb escreix" les recomanacions de les autoritats sanitàries.

A més, Cruz ha ressaltat el fet que més de el 90% de les activitats d'oci i entreteniment que se celebren en els parcs d'atraccions i temàtics tenen lloc a l'aire lliure, amb la important reducció del risc que això comporta i la diferència que suposa respecte a altres activitats culturals o de lleure que es realitzen en interiors i que, "paradoxalment, sí que estan autoritzades a realitzar-se en totes les comunitats autònomes".

Igualment, el president de l'AEPA ha assenyalat que cal tenir en compte que majoritàriament, més del 80%, els visitants dels parcs d'atraccions i temàtics són famílies, que van en grup tancat i són convivents, de manera que "el risc es minimitza novament".

"Des de l'AEPA creiem que els arguments exposats són prou sòlids i incontestables per poder superar l'actual situació crítica i de desigualtat en què es troba el sector i permetre l'obertura de totes les instal·lacions a nivell nacional", ha ressaltat el president de la associació.

"Un motor econòmic i un atractiu turístic de primer nivell com són els parcs d'atraccions i temàtics no pot veure perillar la seva activitat i la seva continuïtat per la presa de decisions arbitràries i sense base sòlida", ha afegit.

 

Participació