RECICLATGE

Només veïns i comerciants podran obrir els contenidors de resta i orgànica al Serrallo i a Bonavista

L'Ajuntament de Tarragona ha licitat un contracte dividit en dos lots per engegar campanyes informatives de cara a finals d'any

Uns contenidors, al barri del Serrallo. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 13 d'abril de 2021 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aproximadament 7 mesos són els que tindrà l'empresa que surti escollida per engegar una campanya informativa per als veïns del Serrallo i de Bonavista, a Tarragona, per fer funcionar el nou mecanisme de la recollida selectiva. L'administació local ha anunciat la licitació d'un contracte per valor de 70.087,67 euros (IVA inclòs), per al qual es poden presentar ofertes fins al 26 d'abril.

El primer lot del contracte contempla una campanya informativa prèvia, el suport a la posta en marxa de les proves i el seguiment i inspecció de les proves. Durant la campanya prèvia es faran reunions amb associacions i entitats de cada barri, s'informarà als residents i comerciants, i es lliuraran els materials necessaris per dur a terme les proves, és a dir, les targetes d'identificació.


En total, es tancaran 3 illes de contenidors al Serrallo i 34 a Bonavista, que agrupen 9 i 95 contenidors individuals respectivament. D'aquests, 72 són de la fracció resta i 31 d'orgànica. Es contractaran un mínim de 6 educadors ambientals durant 5 setmanes. Al final del contracte, l'empresa haurà de lliurar una memòria amb les incidències produïdes.

Pel que fa al segon lot, el que correspon al suport a la implantació de la recollida selectiva als mercats ambulants, la campanya es farà a la plaça Corsini, a la plaça del Fòrum, al dels barris de Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau i Torreforta, i finalment al de la Móra. Entre d'altres, s'avaluarà quin és el malbaratament alimentari de les parades -en el cas de les fruiteries i verduleries.


Objectiu: reduir el nombre de residus a incinerar

A banda de fomentar una millor separació dels residus, l'Ajuntament de Tarragona vol aconseguir reduir encara més la quantitat de deixalles que es porten a incinerar. Al 2020, el consistori va estalviar 202.000 euros amb un millor reciclatge. Amb la prova pilot a Bonavista i el Serrallo, la política de l'Ajuntament a llarg termini podria suposar incrementar o rebaixar la taxa d'escombraries en funció del grau de reciclatge. Tot plegat, a l'espera de la configuració del nou contracte de la neteja, que caldrà tornar a adjudicar al 2023.


La mesura de tancar contenidors ja s'ha provat en altres municipis. A Bellvei, al Baix Penedès, es va passar de reciclar només una cinquena part dels residus a tres quartes parts. En el cas de Tarragona, actualment, aquest percentatge no arriba al terç del total.

A més dels futurs educadors ambientals, l'Ajuntament compta ja amb un biòleg i tres llicenciades en ciències ambientals, que investiguen si els tarragonins fan bon ús dels contenidors.

 

Participació