PARLAMENT

La CUP reclama a la Generalitat que concreti com controla la indústria química de Tarragona

Han demanat la compareixença del conseller Damià Calvet i de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat

per Redacció, 6 d'abril de 2021 a les 18:12 |
Laia Estrada, diputada de la CUP. | ACN
Després que s'hagi fet públic que l'empresa IQOXE suspengués la inspecció ambiental realitzada per tècnics del Departament de Medi Ambient de la Generalitat dos mesos abans de l'explosió, la CUP-G demana la compareixença de del conseller Calvet i de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.

La formació vol que aquest clarifiqui si es va sancionar o, en cas contrari, si la Generalitat va fer algun tipus de seguiment de les irregularitats detectades que tenien relació amb un consum de reactius excessiu de les diferents plantes, emissions a l'atmosfera de gasos no contemplats en l'autorització ambiental de l'empresa, emissions a les aigües residuals i producció de residus per sobre dels valors permesos. Les cupaires recorden que una de les peces de la causa contra IQOXE arran de l'explosió, en la que han requerit personar-se, fa referència justament als vessaments il·legals que aquesta feia al mar.


La diputada de la CUP al Parlament, Laia Estrada, critica que la Generalitat "no faci res després d'emetre informes d'inspecció ambiental desfavorables" i assegura que "en aquest cas parlem d'IQOXE però no tenim cap garantia que això no estigui succeint amb altres empreses".

Estrada ha recordat que aquesta notícia s'afegeix al fet que el febrer passat la Generalitat autoritzés a IQOXE a reobrir una de les plantes de derivats d'òxid d'etilè, sense tenir el Pla d'autoprotecció homologat, "un fet totalment irresponsable per part de la Generalitat", ja que estem davant d'una empresa "que té una causa oberta per un dels accidents industrials més greus al nostre territori i és totalment incomprensible que IQOXE no només pugui continuar en funcionament, sinó que a més estigui en plena operació d'expansió". La diputada Estrada senyala que "tot plegat demostra la connivència política amb el complex petroquímic".


La portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel, també recorda que la Generalitat no participés del Ple Monogràfic sobre la petroquímica organitzat pel consistori tarragoní i que l'alcalde Ricomà no s'immutés davant la plantada que fa fer el responsable territorial, Òscar Peris.

A més, la regidora cupaire recorda que un dels compromisos adoptats per l'Ajuntament era requerir trimestralment a les empreses del complex petroquímic els expedients sancionadors en matèria ambiental, laboral i de seguretat que se'ls haguessin interposat, "cosa que no s'ha complert". Tant Eva Miguel com el regidor de la CUP a La Canonja, Oriol Olivé, expliquen que "davant la inoperància de la Generalitat han de ser els ajuntaments del territori els que han de pressionar a l'administració perquè faci complir la normativa i interposi les sancions pertinents".

 

Participació