PATRIMONI

Montblanc comptarà amb un nou equipament cultural després de la compra del palau renaixentista del Castlà

La nova propietat confia en subvencions públiques, especialment de l’1,5% cultural, per poder restaurar la construcció

per Redacció , Montblanc, 29 de març de 2021 a les 11:22 |
El Palau del Castlà de Montblanc, una de les primeres edificacions renaixentistes del país. | Ajuntament de Montblanc.
Aquest dissabte 27 de març es va concretar l’acord entre els propietaris del Palau del Castlà i la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica per la compra el Palau del Castlà, palau renaixentista ubicat a la plaça de Sant Miquel.

La Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica va néixer l’any 2000 a partir de la dotació fundacional realitzada per Àngel Segarra i Ferre i Àngel Segarra i Associats, S.L amb la finalitat de protegir, difondre i estudiar l’arqueologia catalana en general i la de la cultura ibèrica en particular.


Amb aquesta compra, un dels edificis nobles més destacats del patrimoni montblanquí, es podrà revitalitzar i donar-li nous usos que revalorin el mateix edifici, la qual cosa suposarà un nou reclam i impuls cultural i turístic per a Montblanc.

La fundació ha manifestat que confia en subvencions públiques, especialment de l’1,5% cultural, per poder restaurar la construcció i, d’aquesta manera, poder mostrar tot el valor de la seva arquitectura renaixentista.
Segarra, president de la fundació, ha manifestat que una vegada restaurat l’edifici, d’aquí a uns 4 anys, des de la fundació es treballarà per instal·lar un museu amb peces prehistòriques, art medieval i pintura moderna. D’aquesta manera, es recuperarà un espai pels montblanquins i, a més, "pot ser el detonant per a un nou revulsiu cultural, social i turístic per Montblanc, ja que altres fundacions poden seguir el nostre exemple".


Segons ha manifestat l’alcalde de Montblanc, aquesta compra del Palau del Castlà té una gran rellevància per la Vila. En primer lloc, perquè es posarà en valor una de les edificacions civils "més valuoses de Montblanc i de la Catalunya Nova" i, en segon lloc, perquè s’obre un nou cicle en la restauració del Montblanc medieval.

En aquest sentit, l’alcalde ha manifestat que, excepte el patrimoni religiós, la resta de patrimoni civil i militar de Montblanc ha estat restaurat per ens públics. L’ajuntament, la Generalitat i l’Estat han estat els grans restauradors del patrimoni montblanquí. Ara, però, la iniciativa passa a mans privades. D’aquesta manera, la fundació Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica ha adquirit aquest edifici, en gestionarà la restauració i aportarà nous usos que revitalitzaran Montblanc.

Així doncs des de l’Ajuntament de Montblanc es treballa per tal que fundacions privades comprin edificacions civils de Montblanc, les puguin restaurar i instal·lar museus o elements culturals que revaloritzin tot el patrimoni montblanquí amb una aposta cultural de primer nivell. Així, al preuat patrimoni de la vila i al seu ric teixit festiu i popular amb celebracions com la Setmana medieval o Clickània s’hi suma un nou atractiu cultural que, segons l’alcalde, "rellançarà Montblanc a una categoria superior".

 

Participació