GENERALITAT

Salut instal·la el nou accelerador lineal a la Unitat de Radioteràpia de l'Hospital de Jesús

El calibratge de l'aparell durarà uns quatre mesos i els tractaments podrien reprendre's durant l'estiu

per Aguaita.cat, Tortosa | 15 de març de 2021 a les 19:16 |
Pla general de la visita dels representants de Salut, l'Ajuntament de Tortosa i la Lliga contra el Càncer, als treballs d'instal·lació del nou accelerador lineal de tractament oncològic de l'Hospital de Jesús. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat dijous va arribar a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, a Tortosa, el nou accelerador lineal de la Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre i ja s'ha començat a instal·lar, després de retirar l'antic aparell. A l'abril començarà el calibratge de l'accelerador, finançat per la Fundació Amancio Ortega.

Les proves s'allargaran 4 mesos i es preveu que es reprenguen els tractaments oncològics a Jesús durant l'estiu. Es tracta de la plataforma Truebeam de la firma VARIAN, la més innovadora del mercat, que permet qualsevol tècnica existent en radioteràpia, com l'arcoteràpia volumètrica modulada, la tècnica que permet saber en tot moment on es troba el tumor i adaptar el tractament a cada sessió i a cada pacient.


El nou aparell permet les tècniques que ja es feien a la Unitat de Radioteràpia de Jesús - tractaments d'intensitat modulada (IMRT), Gating i tècniques quadridimensionals-, i també les que només es podien rebre a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, pel que s'evitarà molts desplaçaments als malalts i als seus familiars. El nou accelerador possibilita, a més a més, altres tècniques noves com l'SBRT o l'arcoteràpia volumètrica modulada, un tractament que evita danyar els teixits sans que envolten els tumors, millora la qualitat i l'adequació del tractament a cada pacient, i en disminuix els efectes secundaris.

A Reus s'instal·larà els pròxims mesos un nou accelerador lineal idèntic al de l'Ebre. Això permetrà que, en cas d'avaria, es puguen derivar els pacients d'un centre a l'altre sense sotmetre'ls a cap prova complementària.


La Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre funciona des del juliol del 2008. A més de l'accelerador lineal hi ha una unitat d'ortovoltatge per al tractament dels càncers de pell. Salut preveia crear construir un edifici oncològic a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i instal·lar aquest nou accelerador lineal. El projecte va quedar aturat perquè l'Ajuntament de Tortosa va paralitzar la modificació definitiva de POUM per fer aquesta obra mentre Salut no resolgués els problemes de mobilitat i aparcament de l'Hospital de Tortosa. Al juny de l'any passat, el Departament va decidir substituir l'aparell de Jesús i descartar l'edifici oncològic. El nou accelerador lineal es traslladarà al Verge de la Cinta quan s'execute l'ampliació del centre hospitalari.
 

Este dilluns han visitat les obres Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de Terres de l'Ebre, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Tortosa, Mònica Ripoll, Salvador Pallejà, el director de l'Hospital de la Santa Creu, Francesc Vallespí, delegat de la Lliga Contra el Càncer de les Terres de l'Ebre, i Manel Artigues, director del Servei de Protecció Radiològica i Física Mèdica de l'Hospital Sant Joan de Reus. Lleixà ha apuntat "es treballarà a la màxima velocitat possible, sense perdre precisió ni saltar-se cap protocol" per oferir el servei tan aviat com es puga als pacients ebrencs, que mentre es fa el canvi d'aparell han de tractar-se a Reus.

 

Participació