ENTREVISTA

Dídac Nadal (JxTgn): «Si a mi em diuen d'entrar al govern, ho faré»

L'actual president de l'empresa de Mercats de Tarragona assegura que manté relació tant amb el PDECat com amb Junts malgrat el trencament

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 12 de març de 2021 a les 00:01 |
Dídac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona. | Josep M. Llauradó
Mentre En Comú Podem decideix si convoca o no convoca una assemblea per avalar o no una futura ampliació del govern que mantenen actualment amb Esquerra Republicana, la vida política a la ciutat de Tarragona continua al seu ritme. Dídac Nadal, que en els darrers temps havia apostat per un "canvi generacional", ara se'n penedeix. "És de persones, no de generacions", diu, després de la marxa de Rubén Viñuales o el trencament del grup municipal de Ciutadans.

A Junts també hi ha hagut trencament. L'espai polític, ara dividit entre PDECat i Junts per Catalunya, ha d'acabar de configurar el seu futur i quin serà el paper dels tres regidors del grup municipal. De moment, Nadal aposta perquè siguin els mateixos tres regidors -cap d'ells afiliat- els que tinguin el poder de decisió sobre escenaris sobrevinguts i manté la porta oberta a una entrada al govern. Tot plegat, mentre lidia amb unes irregularitats detectades a l'empresa pública que presideix: ESPIMSA o, com li agrada anomenar-la, Mercats de Tarragona.


- Com veu la situació actual de l'espai de Junts, PDECat i el grup municipal a Tarragona?

- Em trobo en una situació que no l'he buscada jo, que és sobrevinguda, i a més a més un col·lectiu molt ampli que en tots els sentits em representava s'ha fragmentat. Sé que la meva postura és potser la més complicada, però vull ser amo de les meves decisions i el més honest que puc fer és no dir-li a ningú de la meva gent que sí i als altres no. La meva llista era la meitat del PDECat i la meitat era de gent independent, que molts d'ells han format part de Junts per Catalunya. Estaré a disposició tant d'uns com d'altres les vegades que sigui necessari.


- Continuarà d'aquesta manera fins a final de mandat?

- No ho sabria dir, la vida és molt llarga. El context és el que és, el país està com està, i només intento ser honest amb mi mateix i estar a disposició de tots aquells que em van ajudar. He de reconèixer que la situació del país requereix de partits polítics com Junts per Catalunya i crec que els fets així ho constaten.


- Junts, el nou partit, diu que no té cap contacte amb el grup municipal. És cert, això?

- Vaig ser a l'acte al mercat que va fer la candidata Laura Borràs, els vam estar organitzant i preparant les diferents conferències que es van dur a terme, he estat al local de Junts per Catalunya a Tarragona potser un parell de vegades... Per qüestions de la Covid jo entenc que no puc anar al míting final, és el moment que ens ha tocat viure. Formo part del grup de Whatsapp de Junts a la vegueria, així que absoluta normalitat amb la relació amb el partit de Junts. Vaig estar parlant dilluns amb l'Albert Batet, és a dir, jo no buscaria un problema on no existeix. Jo estaré a disposició del president, senyor Quintana, en el moment que faci falta, però també he de dir que el meu dia a dia és la ciutat de Tarragona: treballar, treballar, treballar, i amb això estic.

- Aquests dies es parla molt de la formació del nou Parlament i del nou Govern de la Generalitat. Quin Govern li agradaria a Dídac Nadal?

- M'hagués agradat que el PDECat i Junts per Catalunya s'haguessin presentat i haguessin guanyat les eleccions i hi hagués un govern de Junts per Catalunya, evidentment que sí. En segona instància, si això no és possible, crec que les formacions de caràcter republicà i independentista han de fer un esforç i se'ls ha d'exigir que facin un govern plegats, que siguin responsables, que el país ha d'avançar com sigui. I des del meu punt de vista el país hauria de tenir un partit polític, a l'estil del Partit Nacionalista Escocès.- Passant a Tarragona, quin serà el procés de decisió de Junts si els proposen d'entrar al govern?

- Nosaltres som dos tarragonines i un tarragoní que formem part d'un espai que venia de l'antic PDECat i amb independents. Recordo a totes les formacions polítiques de l'Ajuntament que el compromís nostre és amb la ciutat de Tarragona i que si en el govern local ara mateix hi ha 7 regidors d'Esquerra Republicana i 2 d'En Comú Podem intentant tirar totes les carteres endavant i veiem que ho fan però amb moltes dificultats, doncs jo no crec que hi hagi cap altra decisió a prendre que oferir estar a disposició per si s'ha de treballar. I això no sé què té a veure amb els partits polítics, en el món local s'hauria de donar una mica més de marge a les persones.

- En altres mandats, la decisió ha estat més en mans del partit.

- A la meva ciutat em costaria molt condicionar-me per decisions que es puguin prendre a Barcelona, no sé el que durarà la meva carrera política, però em costaria molt pensar que Barcelona amb interès de Barcelona allò influeix a la ciutat de Tarragona i al seu govern. I recomanaria a totes les formacions polítiques, a totes, que això ho fessin amb molta cura, perquè si resulta que algun grup municipal de l'Ajuntament de Tarragona no pren una decisió per instruccions que li donen des de Barcelona, no són lliures i si no són lliures la ciutat de Tarragona ho pagarà car.

- Això és una apel·lació directa a En Comú Podem?

- Cap a qui sigui. Sempre entenc que les persones a nivell local hauran de decidir, perquè malament anirem si a 100 quilòmetres de distància o a 500 quilòmetres prenen decisions per la nostra ciutat. Anirem molt fotuts. I ara no li parlo com a polític sinó com a ciutadà, de veritat que ho crec.

- En quines àrees creu que cal un reforç?

- No cal identificar àrees amb problemes. Que tu puguis alliberar un regidor d'una determinada tasca i que aquell regidor pugui tenir més energia i més capacitat per afrontar aquella que el seu funcionament és una mica més delicat. Per exemple, Cinta Pastó és l'única metgessa que tenim en tot el cartipàs municipal. Està fent tasques a Turisme i a Contractació i en tota aquesta època hauria estat interessant que hagués estat per la labor de tot el tema sanitari, de la gestió de la pandèmia, etc. Jordi Fortuny porta àrees de tal pes com Hisenda, però també tota la gestió del contracte de la brossa, que és una animalada de treball. També passa amb Territori i Urbanisme. No dic que cap àrea vagi malament, sí que dic que alliberant alguns regidors d'algunes tasques que fan probablement carteres de molta importància poguessin anar més tranquil·les.
 

Dídac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó- Quina diferència hi ha entre entrar al govern i la situació actual, en què pràcticament manen sobre un dels eixos principals com és l'empresa de Mercats?

- Una ansietat per entrar a govern no la tinc, però perquè soc el president de l'empresa de Mercats, que per una qüestió d'inflexió històrica necessitava molts canvis i una gestió molt quirúrgica. Crec que el consell d'administració ha pres les decisions adequades, estem satisfets tots els companys i companyes i els treballadors i treballadores de l'empresa. Li puc assegurar que a l'empresa de Mercats hi podria estar 26 hores al dia treballant, no hi ha límit. El que vull dir és que si a mi em truquen un dia per donar un cop de mà al govern en alguna de les àrees que sigui necessari ho faré. Si no m'ho diuen, continuaré treballant aquí a Mercats amb tot el que pugui.

- En altres mandats, manar a ESPIMSA s'ha considerat una responsabilitat de govern.

- En altres mandats tampoc hi paro gaire a pensar. No ho veig tan anòmal. Al plenari en algunes ocasions hem votat en una banda i en determinades ocasions hem votat en una altra. Jo crec que el que reflecteix bàsicament és ganes de treballar i decidir en funció de la proposta, no del color polític. Per a nosaltres és molt important. I sempre enfocat en la ciutat de Tarragona. I honestament crec que el govern actual no només ho està fent millor, sinó que a més a més està sent més obert, més transparent, més participatiu. Hi ha vegades que comet errors en la forma, no tant en el fons, i crec que ara mateix es paga massa car.

- Parlem d'ESPIMSA. Fins a quin punt s'han vist afectats els paradistes per la crisi econòmica? Han rebut alguna baixa?

- L'altre dia estava parlant amb el president de la FAVT, Alfonso López, comentant aquesta problemàtica que existeix de tota la gent dels mercadets, sobretot la part tèxtil, que ho han patit molt. Ens trobem amb el desajust que entre setmana poden fer mercadet del tèxtil però al cap de setmana no. Jo sempre estic predisposat a col·laborar amb ells en tot el que sigui necessari, que es prenguin acords sobre ajudes, i sense anar més lluny vam estar reunits el dilluns amb el conseller Jordi Fortuny per entre d'altres coses també tractar aquest punt. Entenem que aquesta dificultat no és ja una qüestió de ciutat, sinó que és un problema generalitzat a tot el país i creiem que les ciutats podrem arribar fins on podrem arribar. L'únic que ens estan demanant és treballar i porten molt de temps que no poden treballar.

- En el cas de les xurreries, s'ha fet una campanya. Hi ha altres iniciatives per instal·lar més mercadets ambulants en altres zones o horaris?

- El mercadet de la Part Baixa surt de la mateixa bossa de paradistes que tenim a l'empresa de mercats públics.

- Quan començarà?

- Finals d'abril, principis de maig. Estem ultimant detalls, elaborant plans d'autoprotecció. L'any passat l'empresa de Mercats va facturar poc en relació als seus paradistes, al final l'empresa pot arribar fins on pot arribar.- Quina és la situació dels mercats Central i de Torreforta?

- Hem aconseguit que des de la declaració de l'estat d'alarma no s'hagin tancat mai. Hem tingut reduccions parcials d'activitats, com pot ser la restauració o la cuina del precuinat, als bars, i en la mesura del possible l'empresa de Mercats ja ha fet compensacions en la mesura que ha pogut.

- De baixa no n'hi ha hagut cap?

- La Claustre, la peixatera del Mercat de Torreforta se'ns ha jubilat. Aprofito el seu mitjà i faig una crida per si hi ha algú que vulgui obrir una peixateria al Mercat de Torreforta li posarem totes les facilitats que facin falta. És important, ens fa falta. A totes les concessions del Mercat de Torreforta hem aconseguit que hi hagi fleca, fruiteria, la resta de productes que ja teníem i que són immillorables. Ara necessitem peix.

- En plena crisi econòmica, sembla que les úniques campanyes de dinamització comercial provinguin d'ESPIMSA. Per què passa això?

- Quan estàs fotut és més fàcil créixer. Insisteixo, això forma part d'un consell d'administració nou amb ganes de fer les coses, d'un gerent que està fent les coses professionalment bé i d'una directora de mercats que és eficiència pura. I ells no ho podrien fer sense tota la gent de l'oficina de Mercats i de tots els treballadors i treballadores. La gent de Tarragona no ho sap, però aquí els diumenges a les cinc del matí estan tots de peu. Nosaltres estem molt estimulats i hem fet un gran equip, totes aquestes campanyes venen d'aquí, però tenim un avantatge, que és el que sempre li recomano a la conselleria de Comerç: nosaltres ens regim pel dret privat. La dinàmica, els tempos, tot és incomporable el dret privat amb el dret públic. Pensem una cosa i al cap de cinc dies la veuen al carrer i crec que això es nota.

- Ja han presentat denúncia per les presumptes irregularitats de l'anterior gerent, Isidre Prunor?

- Evidentment que al jutjat encara no hi ha entrat. Estem acabant d'estudiar els informes dels Compliances i dels representants legals de l'empresa. Cada cèntim públic d'aquesta empresa no ens queda més remei a tots com a mínim que fiscalitzar-lo.
 

Dídac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó- L'alcalde denuncia que en algunes empreses municipals s'han desviat diners cap a entitats. És aquest també el cas d'ESPIMSA?

- No, diria que no. ESPIMSA en un moment determinat va formar part del seu context, que d'alguna manera els sistemes de control eren sensiblement caducs. Crec que no tothom es va esforçar a defensar el diner públic i amb tot això es va formar una certa tolerància. El president de l'empresa de Mercats no ha de tenir una targeta de crèdit. Si jo crec això per mi, els altres també ho podrien haver tingut en compte.

La consellera Elvira Ferrando tampoc va tenir mai una targeta de l'empresa pública i si la consellera Patrícia Anton va aparèixer és perquè la documentació dels bancs arribava fins a aquell termini, però jo estic segur en el termini previ tots els presidents han tingut targeta. Ho sento, no sé si és una irregularitat, un desajust, o un canvi històric de fer les coses. Som una nova generació i hi ha coses que no valen com abans valien. No és tant una apropiació indeguda de fons com una manera de fer. La consellera Elvira Ferrando va fer una bona feina a l'empresa pública de Mercats.

- Parla d'una nova generació. Part d'aquesta generació ha acabat despertant tota mena de polèmiques, especialment a Ciutadans.

- Li donaré una exclusiva. Jo durant la meva campanya vaig dir que gran part del problema es resolia amb un canvi generacional. He pogut verificar que no, que és fer les coses bé o fer-les malament. M'he adonat que la meva generació, que d'alguna manera havia de canviar la manera de fer les coses, no només les està fent igual que l'anterior generació sinó que a més a més queda pitjor perquè en el context en el que ho fas sembla trist.

No entenc per què les persones poden canviar d'un partit a un altre, no entenc per què poden fer coses estranyes, i crec que en l'àmbit de la política local més enllà d'ajudar uns anys pensant en la responsabilitat que et toqui i quan s'han acabat aquests anys tornar cap a casa teva jo crec que aquesta és la manera d'enfocar la política local. Creia que la meva generació ho veia així i ara veig que no. Si algú es podia sentir ofès durant la meva campanya per dir que era una qüestió generacional, ho lamento, és de persones, no de generacions.

 

Participació