PATRIMONI

L'Ajuntament de Tarragona començarà el juny les obres de millora de Ca l'Agapito

Els monuments de la ciutat reben un 76% menys de visitants el 2020 a causa de la pandèmia

per Redacció , Tarragona, 3 de març de 2021 a les 11:46 |
Ca l'Agapito, a la plaça del Pallol de Tarragona | Google Maps
L'Ajuntament de Tarragona iniciarà aquest juny les obres de consolidació de l'edifici de Ca l'Agapito, segons ha explicat a l'ACN el conseller de Patrimoni de la ciutat, Hermán Pinedo. L'immoble medieval, que es troba força deteriorat, rebrà una injecció d'1,2 milions d'euros en la primera fase, que durarà vuit mesos.

Els treballs a Ca l'Agapito estan estretament vinculats amb el projecte Porta Tàrraco, que també començarà enguany i que ha de servir de centre de recepció de turistes. Precisament, a causa de la pandèmia, el nombre de visitants als monuments de Tarragona va caure un 76% el 2020 en relació amb l'any anterior. Els espais patrimonials amb control d'aforament l'any passat van rebre 181.650 persones, mentre que el 2019 van ser 759.947.


Segons Pinedo, el de Ca l'Agapito és el "projecte més important d'enguany a nivell patrimonial". Els treballs han de permetre garantir "l'estabilitat estructural de l'edifici", conegut també com a beateri de Sant Domènec. L'immoble està format per tres espais: una església, dependències monacals situades sobre una volta romana i un vestíbul amb escales. Les actuacions han de permetre també consolidar aquesta volta que hi ha a l'interior i restaurar la façana. El cost està finançat en bona part per una subvenció de l'Estat de l'1,5% Cultural i es completa amb aportacions del consistori. De fet, aquest dimecres s'ha publicat la licitació dels treballs, per un import total de 1.230.201,70 euros, IVA inclòs.

L'anomenada Volta del Pallol formava part del conjunt del Fòrum Provincial. Fa uns tres metres d'alçada i catorze de llargada. Alhora és també el centre del projecte Porta Tàrraco, que vol consolidar els espais al voltant de la plaça del Pallol com a punts d'arribada i recepció de visitants i itineraris turístics. "És un projecte de primera categoria a nivell europeu. Serà una gran entrada a la ciutat de Tàrraco", afirma Pinedo. Els treballs han de començar aquest juliol i s'acabaran a finals del 2022. El pressupost és de 600.000 euros, finançats a parts iguals entre Ajuntament i Generalitat.

 

Participació