ENERGIA

Més de 400 persones signen un manifest contra els «horts solars» a l'Alt Camp

La campanya que es va engegar el passat 16 de febrer per Change.org vol frenar la proliferació de projectes d'horts solars a la comarca, com el cas del Pla de Santa Maria

per Redacció, Alt Camp | 2 de març de 2021 a les 06:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Actualment l'energia solar és un model pel qual s'aposta a l'hora de fomentar les energies renovables i substituir les d'origen fòssil i nuclear. Una de les maneres de portar-ho a terme és ocupant el territori amb grans extensions de plaques solars i de les infraestructures corresponents per la transformació i transport d'aquesta energia.  

Aquesta proposta energètica ha començat a materialitzar-se. Per una banda, hi ha la intenció d'Incasòl de promoure 170 hectàrees de plaques solars en una zona entre els polígons industrials del Pla de Santa Maria i Valls, a l'Alt Camp. Per l'altra, durant els darrers mesos, diverses promotores han contactat amb propietaris agrícoles de la zona per oferir-los contractes per l'arrendament de les seves terres amb promeses dubtoses i qüestionables.  


Segons el Visor ambiental i dades d'energies renovables -en línia i públic- del Departament de Territori i Sostenibilitat, la totalitat d'horts solars plantejats a l'Alt Camp és de 730 hectàrees, que equivaldria a 1.023 camps de futbol; d'aquestes, 553 hectàrees es localitzen al terme municipal del Pla de Santa Maria. A més, l'existència de projectes similars que encara no apareixen en aquest visor és un fet conegut.  

Per tot plegat, el Casal Popular La Barraca del Pla ha publicat un manifest que ja ha reunit més de 400 adhesions amb el lema Energia solar? Parlem-ne. Tot i estar d'acord amb la transició energètica, l'ocupació del territori amb grans extensions de plaques solars i les seves infraestructures suposaria segons aquesta entitat "alterar la biodiversitat de l'entorn, el patrimoni natural, afectaria l'agricultura i al seu sector econòmic i alteraria el paisatge actual, convertint-lo en camps de miralls negres, entre d'altres".  


Així, tal com figura en el manifest: "No posem en dubte el fet que cal una transició energètica cap a un model d'energies renovables, però no compartim la manera com es vol fer aquest canvi. No podem acceptar que es faci de qualsevol manera i a qualsevol preu."

Davant de tot plegat, demanen als diferents agents de la zona que facin "pinya" i que s'estudiï la necessitat energètica a nivell local, comarcal o provincial, i es planifiquin les actuacions necessàries per impulsar les energies renovables abans de programar i executar "sense sentit ni mesura". A més, que s'utilitzin espais "ja transformats" i no terres de conreu, i que s'ajorni la concessió de llicències per part de les administracions públiques, fins a la modificació del Decret llei 16/2019. El manifest ha circulat entre diverses entitats, a banda de penjar-se a Internet per a les adhesions individuals.

 

Participació