DANSA

Mayte Martín, cap de cartell del Festival Sona Flamenc Tarragona

La tercera edició combinarà les activitats presencials amb propostes en línia

per Redacció , Tarragona, 22 de febrer de 2021 a les 11:30 |
La presentació del festival, amb l'alcalde Pau Ricomà. | Manel Granell
Mayte Martín va iniciar la seva carrera l'any 1987 quan va guanyar el premi Lámpara Minera, guardó del Concurso Nacional del Cante de las Minas. A partir d'aquí i durant més de trenta anys, Martín s'ha anat fent gran als escenaris i serà cap de cartell del Festival Sona Flamenc Tarragona, diumenge 14 de març a les set del vespre al Teatre Tarragona amb la interpretació de Memento. D'altra banda, el poeta andalús Pep Tosar Federico García, que combina teatre i dansa, actuarà el 6 de març.  

Queralt Lahoz tindrà el seu torn el divendres 12 de març a dos quarts de nou del vespre, també al Teatre Tarragona. Queralt Lahoz és una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramenet, que va ser artista revelació al Festival de Música Viva de Vic de l'any passat. El seu estil és una barreja de flamenc i hip-hop, traçant un pont entre passat, present i futur i canalitzant influències com les de Mala Rodríguez, Gata Cattana, Erykah Badu o Jorja Smith. Les seves cançons són un crit a l'empoderament i a plantar cara al que està establert.


El festival engegarà amb un videoclip protagonitzat per tots els professors i professores de flamenc de Tarragona expressant-se de la millor manera que saben: ballant.

La programació en línia continuarà amb la presentació d'un cicle de tres documentals que, sota el nom de Tarragona sona flamenc, es podran veure per primera vegada. Aquest mini-cicle és gràcies a un acord amb In-edit.tv i sota el títol de Matilde Coral, acariciando el aire


Pel que fa a l'audiovisual la programació també inclou el documental i alhora exposició de l'obra de Jacques Leonard: Rumba i flamenc, un fotògraf francès que va deixar un retrat únic de la vida gitana barcelonina i dels tablaos flamencs dels anys cinquanta i seixanta a Barcelona, per la posteritat. L'exposició es una proposta coproduïda per l'Ajuntament de Tarragona i Photographic Social Vision.  

Així mateix, també hi haurà una conferència a càrrec de Juan José Arroyo, El Junco, per una banda i una masterclass en directe des de Sevilla, a càrrec de Susana Casas, per un altra banda; que giraran al voltant del ball flamenc actual. El festival ens ofereix una altra conferència, una bona oportunitat per conèixer el "ser" flamenc amb el musicòleg Faustino Núñez. Tots els continguts en línia estaran disponibles a la web municipal fins al 31 de març.


L'edició del cartell d'enguany ha sorgit de la idea de la fotògrafa Alba Rodriguez, en col·laboració amb el dissenyador Carles Rodrigo; i descontextualitza l'escena flamenca amb el peix Lluitador de Siam, on encarna la figura de la bailaora o el bailaor, posant èmfasi en la seva majestuositat, presència i caràcter.

 

Participació