MOBILITZACIONS

​Una concentració contra el racisme a Torredembarra acaba amb intercanvi de crits entre veïns

L'atac contra un centre de menors tutelats ha despertat polèmica al poble

per Josep Maria Llauradó , Torredembarra, 21 de febrer de 2021 a les 13:37 |


Un centenar de persones s'han trobat aquest diumenge al migdia a la plaça de les Monges de Torredembarra, coneguda oficialment com la plaça de Mossèn Joaquim Boronat. Un col·lectiu antifeixista havia convocat una protesta per rebutjar l'atac sofert per part del centre de menors tutelats del poble, el passat dijous. Els veïns de la zona del carrer de les Mimoses es van manifestar hores abans contra la inseguretat provocada per algunes persones residents en una casa ocupada i un grup reduït va decidir atacar tant aquella casa -ja tapiada- com els menors i les educadores, que es van haver d'amagar.


Avui, a la concentració, s'han evidenciat de nou les diferències entre veïns. Una part del grup que es va manifestar dijous ha assistit a la protesta antifeixista per tractar de boicotejar-la, ja que no estan d'acord amb què els acusin de ser racistes ni feixistes. De fet, alguns d'aquests que s'han presentat a la plaça del bàndol contrari afirmaven ser immigrants que rebutjaven la inseguretat. Les discussions entre els dos grups s'han anat succeint, amb només la interrupció breu de la lectura del manifest.Els Mossos d'Esquadra -que s'han citat a la plaça des de moments abans, ja que ja coneixien de l'intent de boicot- no han actuat en cap moment. Dues dotacions d'ARRO uniformats esperaven en un cantó de la plaça. Tampoc no han intervingut quan un dels menors del centre atacat ha agafat el micro, una estona més tard, i ha volgut parlar. En aquest moment, algunes persones han anat a increpar-lo i fins i tot l'han empès per fer-lo fora, acusant-lo de ser un dels delinqüents.

A banda d'aquest instant de tensió, ha estat únicament la voluntat dels dos grups d'aïllar els més esvalotats la que ha fet possible que no arribessin a les mans. Uns han marxat per una banda i l'altra per l'altra.


"No som feixistes", "no al racisme"

Els convocants reclamaven no associar la condició de migrant amb la de delinqüent. En diverses ocasions s'han sentit consignes de "aquí estan les antifeixistes", "no al racisme", "nazis no", etc. A totes elles, el grup de veïns contraris a la convocatòria han respost amb "no som feixistes" i s'han afegit a les proclames de "no al racisme", mostrant que entre ells també hi havia persones d'origen marroquí. Els crits han estat la tònica general d'una protesta que, simplement, demanava no tolerar el racisme alhora que es garantia la seguretat als carrers.


 

Els concentrats, aquest diumenge al migdia a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat de Torredembarra. Foto: Josep M. Llauradó

 

Una noia, amb un cartell antifeixista, a Torredembarra. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació