1 de 10
JUDICIAL

Acusat d'apropiació indeguda de diners dels seus clients el secretari del Col·legi d'advocats de Tarragona

Jordi Bladé va ser un dels escollits de la nova junta en les eleccions del passat mes de novembre

La seu de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT). | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 16 de febrer de 2021 a les 21:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Condemnat per un cas i investigat per un altre. Jordi Bladé, secretari de la nova junta de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT), està sota ombra de sospita per presumptes casos d'apropiació indeguda dels diners dels seus clients. Aquesta podria ser una nova eina de disputa entre els lletrats col·legiats, en constant focus mediàtic des de l'inici del procés electoral el passat mes de novembre.

Bladé, segons ha pogut comprovar NacióTarragona, va ser condemnat al 2018 a pagar una quantitat total de 1.255,46 euros, més 2.350 euros abonats per un acord previ a la condemna durant el procediment, per un delicte d'apropiació indeguda penat per l'article 252 del codi penal. Els fets estan relacionats amb la relació professional que van mantenir la víctima, una clienta, i el mateix Bladé a partir de 2012, quan li encomana que tiri endavant diverses demandes. Una d'elles, per prestacions davant del Fons de Garantia Salarial, va permetre el 2014 ingressar en concepte d'indemnització 7.313,14 euros, que l'advocat va incorporar directament al seu patrimoni.
A l'abril de 2015, després d'insistir, la víctima va emetre una queixa al Col·legi d'Advocats i no va ser fins a la presentació de la denúncia als jutjats que Bladé va tornar els diners. Concretament, li va retornar 2.350 euros, que el lletrat accepta que li havia cobrat honoraris de més, i el pagament es va fer al juny de 2015. Segons indica la sentència, ferma, se'l va condemnar 3 mesos a una multa diària de 4 euros, així com 88,94 de despeses de notari i 806,52 euros de diferència de pagament de les quotes d'hipoteca, a banda de les costes processals.


Bladé considera que l'acord previ va ser una "liquidació" i recorda que l'acusació en el judici va continuar per part del Ministeri Fiscal, no per l'acusació particular, que es va retirar. Finalment, el dia del judici, en què va ser assistit pel també membre de la junta Pau Albiac, es va arribar a un altre acord amb la fiscalia que desemboca en la sentència condemnatòria.Un cas recorregut

Aquest, però, no és l'únic cas relacionat amb un delicte d'apropiació indeguda. Bladé ha estat denunciat per Luis Palacios, un altre dels seus clients amb qui ha pogut parlar aquest mitjà i que assegura que arribarà fins al final pel que, segons ell, són fets constitutius d'"estafa i apropiació indeguda".

Tot plegat va començar al 2009, quan Palacios va tenir un accident i Bladé es va oferir més tard a portar-li una demanda contra l'empresa asseguradora. Segons afirma, l'advocat va arribar a un acord econòmic amb l'empresa, sense judici, però els diners que havien d'arribar no ho van fer. Després d'una denúncia als Mossos d'Esquadra, es va comprovar que Bladé tenia els diners, que l'acusació calcula en més de 100.000 euros i que segons assegura Palacios havien de servir per comprar un nou habitatge més accessible, ja que arran del succés té declarat un grau del 45% d'invalidesa.

L'advocat que li porta el cas a Palacios ara mateix, David Peña, considera que és "insòlit" que diversos anys després de l'accident i de l'acord amb l'empresa encara conservi els fons. "Un advocat no és un banc", recorda. El passat Nadal va arribar la interlocutòria del jutjat número 2 de Tarragona que comunicava l'arxiu del cas, però la defensa de Palacios va presentar un recurs, que està pendent de resolució. Tot i així, el jutge sí que diu que Bladé tindria aquests diners al seu compte corrent "sense data límit". Palacios es mostra decebut amb aquest lletrat, en qui diu va "confiar": "Sé que no cobraré, però se'n recordarà de mi", conclou. Per la seva banda, la defensa de Bladé assenyala que estan oberts a "passar comptes" quan sigui necessari i que no té intenció de quedar-se tots els diners.

Tot plegat, en el marc de la polèmica nova junta, l'elecció de la qual està impugnada davant dels jutjats per irregularitats. L'advocat David Rocamora, el candidat que va quedar en segona posició per darrere d'Estela Martín, va fer pública la decisió el passat mes de gener.
 

Luis Palacios i la seva dona. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació