1
POLICIAL

Desarticulen un entramat criminal al Camp de Tarragona que traficava amb cànnabis

Els han intervingut més de 8.000 plantes, entre d'altres

per Redacció , 3 de febrer de 2021 a les 18:47 |
Agents de l'Oficina d'Investigació Fiscal de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i les Policials Locals dels municipis de Mont-roig de Camp, l'Hospitalet de l'Infant i l'Arboç, en el marc de l'operació Entrepana, han desarticulat un entramat criminal, relacionat amb el cultiu i tràfic de cànnabis a gran escala; en l'operació han estat detinguts 11 homes, s'han practicat 5 escorcolls, en els quals s'han confiscat més de 8.000 plantes de marihuana en diferents estadis de desenvolupament, 22 quilos de cabdells d'aquesta substància envasada en bosses termo-segellades, una picadora i una envasadora.

La investigació va començar durant el mes d'octubre de l'any passat, quan a la localitat de Mont-roig de Camp es va detectar un habitatge, on els indicis feien pressuposar que es podria estar cultivant cànnabis. Després de seguir l'entorn d'aquesta edificació es va descobrir que era utilitzada per un grup que no desenvolupava cap activitat laboral. L'activitat i desplaçaments realitzats pels sospitosos van permetre als agents establir connexions en una xarxa d'immobles distribuïts per la demarcació de Tarragona. Després de l'anàlisi de la conducta i moviments es va aconseguir situar quatre enclavaments on es podrien dur a terme activitats relacionades amb cultiu i comercialització de marihuana.


A causa de la complexitat de l'operació, la seva distribució territorial i nombre de persones relacionades, es va crear un equip de treball integrat per Guàrdia Civil, Guàrdia Urbana de Tarragona i Policies Locals de Mont-roig de Camp, l'Hospitalet de l'Infant i l'Arboç del Penedès per tal de recollir informació, aprofundir en la identificació dels integrants de l'organització i la localització de totes les infraestructures implicades per a les activitats il·lícites d'aquest grup.

De les vigilàncies a què van ser sotmesos els seus membres, es va descobrir la dinàmica de funcionament i els rols dels implicats. Els immobles comptaven amb un sistema de vídeovigilància que permetia al líder del grup controlar tant l'accés i l'activitat perimetral de les instal·lacions on se situaven els cultius, com les activitats que desenvolupaven els encarregats de la custòdia i cura de la plantació.


Les plantacions, distribuïdes en diverses sales, comptaven amb les tècniques, materials i tecnologia propícia per al cultiu d'exemplars vegetals en interior. Després eren subministrades totes les necessitats de manera artificial. Els encarregats del seu cultiu i cura mantenien, de manera automatitzada, unes condicions òptimes de temperatura, humitat, control d'irrigació idònia a cadascuna de les fases del cultiu, així com un sistema de ventilació i renovació de l'aire requerit per les plantes en funció del període lumínic, també controlat mitjançant làmpades de llum artificial.

Les plantacions s'establien en substrat d'alta qualitat ocupant tota la superfície disponible, les plantes estaven en diferents estadis de desenvolupament i disposaven dels fertilitzants adequats.


El sistema utilitzat en les naus, facilitava el procés per controlar de forma automàtica totes les variables, permetent amb això intensificar el cultiu de marihuana i garantir la producció escalonada programant les collites per a la consegüent distribució i comercialització en un ampli rang temporal, minimitzant els temps d'emmagatzematge de la substància.

En els immobles, es va trobar la infraestructura necessària per a la resta del procés dut a terme en el maneig i transformació del cànnabis. Es van trobar una picadora, assecadors i una envasadora, així com les deixalles de plantacions anteriors.

En l'operació duta a terme durant la matinada d'aquest dimecres, amb autorització judicial i la presència de lletrats de l'Administració de Justícia, s'han fet 5 escorcolls en els immobles investigats; 3 en naus industrials situades en els termes municipals de Tarragona, Hospitalet de l'Infant i l'Arboç, on s'han localitzat diverses sales de plantació amb una producció indoor de Cànnabis Sativa, i 2 en habitatges situats al terme municipal de Mont-roig de Camp. S'hi han intervingut més de 8.000 plantes, 22 quilos de cabdells de marihuana en bosses termo-segellables, diverses eines de conreu i manufactura, entre les quals destaquen una picadora i una envasadora.

Per aquest motiu s'han detingut 11 integrants de l'organització entre els quals es troba el líder. Tots tenen entre 30 i 40 anys i els imputen delictes d'organització criminal, tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana) i frau de fluid elèctric, els quals un cop prestin declaració seran posats a disposició judicial.

 

Participació