1 de 10
AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Els abocadors il·legals a Tarragona els duen a terme sobretot empreses de fora del municipi

És la conclusió a la que ha arribat l'Ajuntament, que continua vigilant els punts més habituals

Jordi Fortuny, conseller de l'Ajuntament de Tarragona, en roda de premsa aquest dilluns. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 25 de gener de 2021 a les 14:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarragona continua el setge contra els autors d'abocaments il·legals al terme municipal. Segons ha assegurat el conseller de Neteja, Jordi Fortuny, aquest passat mes de desembre han començat fins i tot a gravar els infractors i a fer patrullatges pels punts habituals. La unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana enxampa una mitjana de 5 o 6 persones i empreses que incompleixen l'ordenança de convivència cívica en aquesta matèria. En molts casos són empreses de fora del municipi.

Aquest passat mes de desembre la policia local ha detectat dos casos d'abocaments relacionats amb el buidatge de pisos. No són, però, particulars els autors, sinó empreses contractades per agències immobiliàries, que han estat sancionades. Fortuny ha assenyalat aquest dilluns en roda de premsa que estan "contents de certificar que no és la ciutadania".
L'Ajuntament ha gastat en un sol mes 17.765,09 euros a netejar i retirar tots els materials abocats. Ja amb aquests espais buits, s'hi han instal·lat cartells -amb un cost de 3.993 euros- que adverteixen de la sanció de més de 4.000 euros a la que s'exposen els infractors. També alerta de la videovigilància que s'ha començat a fer d'aquests indrets.


Al 2020 s'han incoat 28 expedients per abocadors il·legals 6 en el que portem de mes de gener. Fortuny ha destacat que a banda de la sanció per incomplir la llei també els cobren els treballs de separació i recollida de tot allò abocat. Alhora, s'han incoat 200 sancions més que corresponen a imports inferiors als 300 euros.
 

Un abocador a la zona del Pla Parcial 9, darrere dels barris de l'Albada, Parc Riu Clar i la Floresta, a Tarragona. Foto: CedidaSegons ha apuntat Jordi Fortuny, "s'està treballant de forma intensiva per part de la unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana", a la que ha agraït la seva tasca per resoldre els "punts negres" amb investigacions del material abocat per determinar origen i els autors d'aquestes pràctiques.

Pel que fa a les agències immobiliàries, l'Ajuntament ja ha emès un avís perquè "tinguin molta cura amb qui contracten els serveis". Fortuny ha anunciat que el pròxim 4 de febrer s'haurà acabat l'exposició pública de la nova ordenança que es va aprovar al novembre i que permetrà a les empreses petites beneficiar-se de la deixalleria en la mateixa línia que els ciutadans.

Abocadors repartits per tota la ciutat

Els punts principals d'abocaments il·legals són ara mateix a Terres Cavades, la Part Baixa i la zona del Mercat de Bonavista, entre d'altres. Per exemple, a Bonavista recentment van enxampar un empresari industrial de la Canonja que hi havia abocat runa. "Moltes vegades no són ni empreses ni ciutadans de Tarragona, el terme municipal és molt gran i té molts espais de descampats i espais verds", ha recordat Fortuny.
 

L'abocador, net, i amb un rètol avisant de la vigilància. Foto: Cedida

Participació