AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Tarragona conservarà el dret a construir més d'onze mil habitatges al nucli urbà tot i la suspensió del POUM

Xavier Puig, conseller d'Urbanisme de l'Ajuntament, apunta que la tramitació de la normativa provisional es podria aprovar al mes de maig

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 20 de gener de 2021 a les 12:15 |
EL conseller d'Urbanisme, Xavier Puig, avui en roda de premsa. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La suspensió del POUM no farà que la ciutat s'aturi. Ho ha dit el conseller d'Urbanisme, Xavier Puig, a la sortida de la reunió de la comissió informativa i de seguiment de Territori, Seguretat i Sostenibilitat. Segons Puig, les noves normes urbanístiques provisionals a l'espera d'un nou pla general es podrien aprovar al mes de maig i permetran la construcció en sectors petits i mitjans d'11.340 habitatges nous.

Tot i això, el consistori es veurà abocat a aturar la tramitació durant aquests mesos d'aquests sectors. "Els tècnics no poden donar per feta una normativa fins que no s'aprovi", ha destacat Puig. Les noves normes tindran un termini de vigència de tres anys i es podran prorrogar 1 any i mig més. En aquest sentit, doncs, el govern treballa amb l'horitzó d'un nou Pla d'Ordenació Urbana durant el següent mandat, i no durant l'actual: "Per aquest mandat és impossible", ha afirmat el regidor de l'àrea.


Els que no seran urbanitzables fins al nou POUM són els terrenys que no formen part del nucli urbà, com és la Budellera o Terres Cavades, entre d'altres, ja que no tenia aquesta categoria al pla de 1995, l'anterior i actualment el que està en vigència.L'oferta hi serà

En relació a aquests 11.340 habitatges nous que es podrien construir en els pròxims anys, alguns d'ells formen part de sectors amb plans ja aprovats i en marxa -com és el cas del PP-10-, però n'hi ha d'altres que encara cal tancar la seva tramitació. En tot cas, segons Puig l'oferta d'habitatge nou "hi serà" ja que aquesta quantitat d'edificacions "són moltes" en una ciutat que no ha crescut com planificava el POUM de 2013. El fet que siguin sectors de mida inferior facilitarà, a més, la participació d'empreses constructores d'una mida inferior i evitarà "monopolis".


El regidor ha afirmat que d'aquesta manera es permetrà "omplir forats" i desenvolupar econòmicament, socialment i urbanísticament la ciutat "de la manera més sostenible possible". Durant aquest període -que pot durar diversos anys- se salvaran 58 polígons d'actuació urbanística, 70 de millora urbana i alguns plans especials. "Al nucli del sòl urbà no es paralitza res", ha assegurat Puig en una roda de premsa en què sí que ha acceptat que caldrà esperar uns mesos per reprendre diversos tràmits.

A banda del PP-10, que contempla tota l'àrea al voltant del nou centre comercial de Ten Brinke, i del Pla Parcial 1, Puig també ha destacat que es conservarà el dret a edificar al Pla Parcial 37, corresponent a una àrea residencial estratègica impulsada per la Generalitat entre Sant Salvador i els Pallaresos. També, el Pou Boronat, el PP-30, per relligar tota la zona de la llera del Francolí amb el Campus Sescelades de Sant Pere i Sant Pau.

Un nou POUM basat en el "consens"

A l'espera d'aquestes normes provisionals, l'Ajuntament de Tarragona tornarà a afrontar aquest mil·lenni la tramitació d'un pla general urbanístic, tot plegat en un dels plenaris més dividits de tota l'etapa democràtica. El govern vol "aprofitar" l'avinentesa per transformar els criteris sobre els que es basava el creixement, però avisa que caldrà una actitud "pragmàtica" per accelerar el procés.

"Tenim l'experiència de quan es va tramitar l'anterior POUM, sabem per què es va allargar i quines coses van endarrerir-lo", ha explicat Puig. Tot i emplaçar a un debat "franc, que busqui consens, que sigui constructiu i pragmàtic", el regidor recorda que "hem d'anar ràpid sí o sí".
La CUP insisteix en un "canvi de paradigma absolut"

En un comunicat posterior, la CUP ha reclamat la "necessitat" de plantejar "un canvi de paradigma absolut" per la nou POUM per tal que "serveixi per cohesionar la ciutat, ampliar i salvaguardar espais verds i garantir el dret a l'habitatge apostant per la rehabilitació". Per la CUP, però, el pla del 2013 -ara suspès- no pot ser "un punt de partida vàlid, en la seva majoria". En aquest sentit, rebutgen plans que es poden desenvolupar tot i la suspensió com el PP-10 i el PP-30.

 

Participació