POLICIAL

Detenen dotze persones per desarticular una organització amb base a Tarragona que traficava amb cocaïna

La pandèmia els va fer traslladar a Andalusia

per Redacció , 18 de gener de 2021 a les 11:02 |
Els paquets on hi havia la cocaïna. | Policia Nacional
La Policia espanyola ha detingut dotze persones implicades en una organització criminal que operava des de Tarragona i que traficava principalment amb cocaïna. Segons un comunicat del cos, el grup desarticulat havia creat una xarxa que simulava un teixit empresarial legal per introduir la droga a l'estat espanyol. A banda de Tarragona, també s'han fet actuacions policials a les demarcacions de Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla i València.

En total han confiscat 2.065 quilograms d'aquesta substància estupefaent. Les investigacions policials sobre un nucli d’individus assentats a les províncies de Múrcia i Sevilla es van iniciar a principis de l’any 2020. L'empresa simulava la importació de carbó vegetal a Sud-amèrica i Europa per poder introduir, sense ser detectats, grans quantitats de cocaïna a través dels principals ports espanyols.


Amb aquest objectiu, l’organització va començar la seva activitat a través del Port de Barcelona, ​​arribant a introduir desenes de contenidors. Tot això amb la finalitat de crear una aparença d'activitat legítima i preparar un enviament posterior de cocaïna oculta en el carbó. Una vegada que els contenidors arribaven a Barcelona, ​​eren traslladats a una nau que l’organització havia llogat a Tarragona, en la que es tenia previst extreure la droga quan finalment es realitzés el primer enviament.

Després de diversos mesos, com a conseqüència de problemes de logística amb el carbó emmagatzemat i per les limitacions derivades de la pandèmia del coronavirus, els investigats es van veure obligats a tancar aquesta via d’entrada, havent de generar tota la infraestructura i logística de nou al Port d'Algesires des de mitjans d’abril.


Des de Brasil i Paraguai

Durant els següents mesos, segons detalla la Policia, es va poder identificar tots els components de l’estructura criminal. Dues famílies es trobaven al Brasil i Paraguai, des d’on gestionaven tota l’operativa de la importació de la cocaïna. El següent pas estava conformat per individus que creaven empreses amb la intenció de simular un trànsit de mercaderia legal amb productes com carbó, arròs o productes sanitaris, molt demandats en la crisi sanitària actual.


Aquests últims es trobaven afincats a Sevilla i operaven a les localitats de Marbella, Algesires, Cadis i la mateixa capital andalusa. Els líders de l’organització incloïen testaferros en totes les empreses amb la finalitat d’ocultar la seva veritable identitat i obtenir beneficis després de la introducció de la mercaderia.

El nexe d’unió entre la cúspide de l’organització i la rama empresarial es consolidava a València amb una experta en blanquejament de capitals que canalitzava els diners de l’organització per capitalitzar l’operació de narcotràfic, diversificant els seus mètodes d’actuació i ocultament amb l’ús de criptomonedes. Aquesta persona era garantia d'èxito, ja que moltes màfies de països de l'est d'Europa i de Sud-amèrica recorrien als seus serveis a causa de la facilitat d'ocultar els diners originats amb el tràfic de drogues o armes, i donar-hi sortida par seguir finançant el crim organitzat a més alt nivell.

A causa de l’alta especialització de l’organització, va ser necessària la intervenció de més de cent línies telefòniques per part dels agents, així com nombroses vigilàncies i seguiments per nombroses províncies espanyoles. També va ser necessari l'anàlisi de gairebé 200 contenidors importats des dels ports de Brasil i Paraguai fins a l'estat espanyol.

40 tones de carbó

Després d'una anàlisi exhaustiva, es va procedir a l’obertura d’un dels contenedors que l’organització havia importat des de Paraguai fins al Port d’Algesires. A dins hi havia 63 paquets que transportaven 2.065 quilos de cocaïna, ocults entre 40 tones de carbó. Finalment, es van fer 16 escorcolls a domicilis, despatxos professionals i establiments, i es va detenir una dotzena de persones.

 

Participació