TRADICIONS

Els Tres Tombs de Valls s'adapten a la pandèmia amb una passejada simbòlica del carro de Sant Antoni

Els organitzadors esperen celebrar la festivitat més endavant, quan la situació epidemiològica millori

per Redacció , Valls, 18 de gener de 2021 a les 08:20 |
El carruatge de Sant Antoni durant la passejada simbòlica per celebrar els Tres Tombs de Valls. | Mar Rovira/ACN
Els tradicionals Tres Tombs de Valls es van transformar ahir diumenge en una passejada simbòlica del carro de Sant Antoni que va recorrer diversos carrers del barri Antic del municipi. La comitiva, integrada per la imatge del sant i quatre genets, es va aturar davant de l'església de Sant Antoni, on van rebre la benedicció.

"Enguany és un any diferent, es va fer per devoció, tradició i perquè no sigui dit que no es va beneir en l'any de Covid", va afirmar el vicepresident de la Societat de Sant Antoni Abat de Valls, Marc Buqué. L'organització no renuncia a celebrar la festivitat més endavant, quan la situació sanitària millori, i apunta diverses dates, com ara la Firagost.


Aquest any, els carrers de Valls no es van omplir de centenars de persones, com és habitual, per veure i aclamar els carruatges i cavalls engalonats dels Tres Tombs. Amb tot, va aplegar alguns veïns en diversos punts del recorregut que no es van voler perdre la passejada simbòlica. La comitiva estava integrada per la imatge del sant i quatre genets amb cavalls de muntura, que van portar la bandera i el penó de l'associació - els elements més simbòlics de la festa.

Tot ells van marxar des del Kursaal fins a la porta de l'església de Sant Antoni, on el mossèn Joan Àguila els va esperar a la porta de la parròquia per beneir la comitiva. "Valls igual que moltes altres poblacions ens hem vist obligats a fer un acte simbòlic perquè no sigui dit que ni la Covid va deixar el sant tancat a casa", va expressar Buqué. Enguany, els organitzadors van decidir ajornar la convocatòria pública per beneir els animals domèstics per evitar aglomeracions, donades les restriccions i la situació sanitària.


Després de la benedicció, el carruatge i els genets van recórrer el carrer de sant Antoni fins al carrer Major, passant per la plaça del Blat, on un grup de joves, asseguts a les escales, van aplaudir el pas de la comitiva. Es tracta d'un dels punts més populars del recorregut per la seva dificultat.

És la segona vegada que s'ajorna la celebració, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. L'any 2011 es va posposar la festivitat perquè no coincidís amb els preparatius de les darreres Festes Decennals –també ajornades aquest any per la pandèmia. A més, els Tres Tombs de Valls és una de les celebracions més matineres del calendari català i es van recuperar fa 42 anys.


"Esperem poder celebrar els Tres Tombs quan tot estigui una mica més relaxat. Si tenim l'oportunitat de celebrar-los al maig, els farem al maig, si no al juliol o si no els farem coincidir amb la Firagost; a Valls tenim festes molt boniques", va destacar el vicepresident de la Societat. Malgrat aquestes possibles dates, Buqué no va descartar que la festa se celebri més endavant, durant els mesos de tardor.

Pel que fa a l'activitat de l'agrupació, Buqué va assegurar que es troben "lligats de mans i peus", ja que no tenen els recursos anuals ni els ingressos que obtenen dels actes als quals assisteixen. "Tot ho fem pel sentiment i devoció a la festa; seguirem lluitant", va tancar.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació