MOBILITZACIONS

Un any després de l'accident a IQOXE, la divisió s'apodera de la resposta veïnal

L'Associació de Veïns de Bonavista, la FAVT, sindicats i la Plataforma Cel Net convoquen en hores similars aquest dijous a Tarragona un any després de l'accident a IQOXE

per Redacció, Tarragona | 13 de gener de 2021 a les 17:00 |
Els «projectils» de la petroquímica | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous 14 de gener es compleix el primer aniversari de l'accident que va provocar la mort de tres persones, dues d'elles a la planta química d'IQOXE a la Canonja i una altra al seu domicili al barri de Torreforta. Més enllà de la comissió parlamentària d'estudi sobre les mesures de seguretat a la indústria tarragonina i de nombroses declaracions per totes bandes, les ferides que va deixar el succés encara no s'han resolt. Si bé "el 90%" -segons l'Associació de Veïns de Bonavista- dels desperfectes en habitatges pròxims han estat arreglats, no és el cas de la totalitat del complex químic de l'antiga IQA ni tampoc de l'habitatge on hi va anar a una planxa metàl·lica fent un recorregut de tres quilòmetres a Torreforta. El cas judicial tampoc no ha avançat.

[slidelfaix]870[/slideflaix]


I per commemorar un any que amb l'excusa de la pandèmia ha deixat en segon terme la seguretat dels veïns de la zona, diverses entitats han cridat aquest dijous a sortir al carrer. Concretament, hi ha tres convocatòries separades però en hores similars i que evidencien l'esquerda que s'ha dibuixat al llarg del 2020.

La primera convocatòria serà de 6 a 7 del vespre a la Rambla de Bonavista. Aquesta és a càrrec de l'Associació de Veïns d'aquest barri tarragoní, que es troba just davant d'IQOXE i que va rebre la major part de trencament de vidres i altres desperfectes ara fa un any. A les 18:40, quan es calcula que va esclatar el reactor, emularan el soroll de les sirenes que el 14 de gener de 2020 no van sonar.

 

Veïns de Bonavista per reclamar més seguretat arran de l'explosió a la planta d'IQOXE Foto: ACN


Just en aquesta hora, però a diversos quilòmetres de distància -a la plaça de la Font, davant l'Ajuntament-, la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) i els sindicats CCOO i UGT han cridat a manifestar-se també. Aquesta convocatòria no s'ha acordat amb l'entitat veïnal de Bonavista, amb qui de fet no tenen bona relació especialment des que es va saber que la presidenta, Loli Gutiérrez, havia acceptat negociar una subvenció d'IQOXE.


La manifestació més tardana d'aquest dijous serà la convocada per la Plataforma Cel Net i Xarxa Sud, a dos quarts de 8 del vespre a la mateixa plaça de la Font. Totes aquestes entitats, tant les veïnals com les sindicals i les ecologistes, van sortir al carrer els dies següents al 14-G i, en diverses ocasions, ho van fer plegades. Amb una participació que va anar minvant al llarg de les setmanes i que només es va recuperar en la vaga del 19 de febrer, s'haurà de veure quina serà la resposta de la ciutadania respecte al fet que no hagi canviat res en tot un any.
 

Milers de persones van protestar ara fa un any per l'explosió a la petroquímica. Foto: ACN


 

Participació