ENTREVISTA

Àurea Rodríguez: «El PNC és una start-up política, no un spin-off de ningú»

La candidata del Partit Nacionalista de Catalunya per Tarragona es desmarca del debat sobiranista i afirma que el seu únic enemic "és la Covid"

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 13 de gener de 2021 a les 07:22 |
Àurea Rodríguez, candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) per la demarcació de Tarragona el 14 de febrer. | Josep M. Llauradó
Un total de 21 formacions polítiques han presentat els avals per poder concórrer a les properes eleccions autonòmiques del 14 de febrer per la demarcació de Tarragona. Una d'elles és el Partit Nacionalista de Catalunya, liderat des del mes de juny passat per Marta Pascal, anterior coordinadora general del PDECat.

Qui encapçala la candidatura pel Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès, però, és Àurea Rodríguez, natural de Torredembarra i directora d'inovació empresarial d'Acció. Rodríguez assegura no haver participat mai en política, ni tan sols en una manifestació, rebutja posicionar-se políticament més enllà de "pragmàtica" i no tan sols ataca el PDECat i Junts sinó que es desmarca de l'herència de l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya. Captada per Pascal des de l'espai del País de demà, la candidata torrenca assenyala que ha optat per "construir" en lloc de "cremar contenidors" davant la frustració per la situació actual de l'economia.


- És la primera vegada que participa d'un projecte polític, no havia militat mai.

- No, no he militat mai, mai m'he manifestat políticament, mai he participat en cap acte polític...


- Ni manifestacions?

- Res. No trobareu res, perquè sempre m'he dedicat a la meva professió i he sigut molt discreta en aquests temes.


- Políticament com es defineix?

- Jo em defineixo pragmàtica, és a dir, soc una persona independent, a mi la política per la política no m'interessa gens, a mi m'interessa la política per transformar les coses i en la situació actual en la que estem el meu neguit és aquest.

- Un dels debats que hi ha sobre la taula és el sobiranista. És independentista?

- Jo tinc un únic enemic i aquest enemic és la Covid i les seves conseqüències i això ho hauríem de tenir tots en comú i em sembla que ho tenim. El Partit Nacionalista de Catalunya és un partit catalanista on hi ha gent que és independentista i gent que no. Però respectant els sentiments de cadascú, que és el que ha de ser, tenim un objectiu molt clar que és reactivar l'economia.- Com s'hauria de reactivar l'economia, en aquest context de pandèmia?

- Nosaltres tenim 300 mesures amb una mirada a mig i llarg termini. Hi ha coses que són importants, i ho dic amb un llenguatge planer, com és salvar tantes empreses com sigui possible. La situació ara mateix és molt greu, està en perill el nostre Estat del benestar, i hem de salvar i crear tantes empreses com sigui possible, fer-les créixer i fer-les competitives.

- El PNC aposta per rebaixar els impostos. La Generalitat no pot afrontar el tancament de l'economia per aplanar la corba de contagis perquè diu que no té prou diners. Com és compatible aquesta proposta amb la gestió de la pandèmia?

- És que tot són equilibris. Al final, a qui vols posar pressió, a les persones, a les empreses...? Nosaltres tenim ara mateix una crisi de demanda, l'economia s'ha paralitzat. Aquests 30.000 milions que tenen les famílies d'estalvi, que hem parat de consumir, hem parat de mobilitzar-nos, s'han de reactivar.

- Però la gent consumeix quan es mou.

- Evidentment, o també consumeixes des de casa.

- El consum des de casa és el que hi ha ara mateix.

- No només és d'aquí, és una demanda que hem de reactivar amb exportacions, no podem pensar només amb els individus sinó amb les empreses i a aquestes empreses les hem d'ajudar a què el seu mercat sigui el món. L'altra cosa és disminuir la càrrega fiscal perquè la gent pugui consumir més i perquè les empreses tinguin aquest alleujament. El que no pot ser és que empreses que estan patint ara molt encara els estem augmentant aquest nivell de càrrega fiscal.

- Quines són les perspectives del PNC de cara a les eleccions?

- Guanyar-les.

- No hi ha cap enquesta que hi doni representació.

- Hem de contextualitzar la situació actual. Ho poso en primera persona: jo estic molt enfadada, em sento frustrada, jo em dedico a assessorar les empreses per innovar i ara en vec moltes tancar. I això a mi m'ha generat una frustració que en comptes d'anar a cremar contenidors he decidit vehicular-la cap a construir un projecte nou. El PNC és un projecte nou, té sis mesos de vida, jo dic que és una start-up política, no és l'spin-off de ningú, això que quedi clar. Entenem que tota aquella gent que se sent com nosaltres, que aixeca cada dia la persiana i que s'aixeca cada dia per construir Catalunya, el PNC demana que s'hi adherixi. Una cosa són les enquestes i una altra és la realitat, quan parles amb la gent hi ha una gran frustració general i aquesta ha d'anar vehiculada no cap a la negativitat sinó cap a construir una Catalunya en positiu.

- Quines propostes tenen per al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre?

- De manera general, i jo que vinc d'aquest món, crec que hem d'apostar per una economia de la innovació i el coneixement. I què vol dir, això? A Tarragona això vol dir que els sectors econòmics que són el motor i que s'han de reinventar i tenen unes necessitats concretes els hem d'ajudar. La petroquímica de Tarragona amb la descarbonització té unes obligacions d'aquí al 2030 que s'han d'assolir, si no marxaran, això no ens podem permetre. El turisme és el 25% del nostre PIB, ara mateix s'ha de reinventar. El millor que pot fer és tenir les noves carreteres, la connectivitat, la fibra, el 5G. Tarragona ha de tindre aquestes noves infraestructures per ser competitius. Cal una administració del segle XXI i tindre fibra a tot el territori.

- Aquest discurs s'assemblea bastant al d'altres partits, per exemple al del PDECat. Què us diferencia als partits que anteriorment havien representat l'espai de Junts?

- Nosaltres som de fer, no de discursos. El PNC no és un spin-off de ningú.- Marta Pascal venia del PDECat.

- Sí, però és una persona, el partit hem recollit 8.200 avals. Marta Pascal ve d'aquesta tradició, però dins del PNC hem aglutinat diferents esperits polítics i gent que no hem tingut mai cap afiliació ni amb l'antiga Convergència ni amb el PDECat. Una cosa és què volem fer i l'altra amb qui ho fas, quan ho fas i com ho fas. Han tingut 30 anys per fer-ho, nosaltres ho farem.

- Per tant, el PNC no reivindica l'herència de Convergència? El PDECat sí.

- Sí, ells diuen que "som els de sempre". Jo el que dic és que estem en un nou segle i hem de fer organitzacions del segle XXI. Igual que les empreses del segle XX han d'entendre que les preguntes del segle XXI són unes altres. És a dir, si sortim d'aquesta pandèmia serà pel coneixement, pels científics que han trobat la vacuna i la tecnologia que ens està permetent sobreviure connectats. Estàs casada? Sí, però no és el mateix el teu marit que el de qualsevol altre. Potser el projecte és el mateix, però no les persones.

- La divisió de l'espai de Junts no fa que la representació al final sigui inferior?

- Nosaltres no farem cap declaració unilateral d'independència i, pel que fa l'històric, el PNC no té històries, no té motxilles, no té por de canviar les coses. I en la situació actual s'han de prendre decisions molt serioses i contundents. Si jo hagués de decidir amb qui faig equip, evidentment buscaria els millors científics, els millors professionals de cada àmbit, i em deixaria assessorar.

- Un govern "dels millors"?

- Un govern dels professionals.

- Per tant, un govern tecnòcrata?

- Al segle XXI els equips són plurals, hi ha d'haver el millor de cada casa. És a dir, qui sap millor d'un comerç que un comerciant que cada dia aixeca la seva persiana? Jo a aquest senyor no li puc donar lliçons perquè me les donarà ell. És un tecnòcrata? No. És un senyor que té molta experiència, que en sap i que s'ha d'escoltar. S'ha d'escoltar a la gent.

- El govern actual no escolta?

- El govern actual... Jo crec que aquesta valoració li heu de demanar a la Marta Pascal.

- Com a candidata, potser...

- Jo crec que el govern actual s'ha trobat amb una situació completament diferent a la que tenia plantejada a l'inici. És a dir, van començar amb una declaració d'independència frustrada i amb un pla de govern determinat. No podem continuar amb la mateixa via quan la situació no té res a veure.

- Com s'ha de resoldre doncs el conflicte nacional entre Catalunya i Espanya?

- Doncs parlant.

- Però com? S'ha creat una taula de diàleg que no es reuneix, es va provar de fer un referèndum que prohibien i al Congrés s'hi han presentat diverses iniciatives en aquest sentit que s'han tombat perquè la majoria de la cambra no hi estava d'acord. Quina és la proposta?

- Un diàleg bilateral des del respecte i que ha de ser dins de la democràcia i de la legalitat. I si un no aixeca el telèfon l'aixeca l'altre. I si no hi ha una cosa que es diu AVE i que va en doble direcció, és a dir, jo treballo a Barcelona i visc aquí i sempre ho dic: la distància entre Tarragona i Barcelona és la mateixa que entre Barcelona i Tarragona.

- S'han de celebrar les eleccions?

- Si se celebren tothom hi ha de poder accedir, poder votar evidentment i seguint el consell dels professionals de la salut. Jo no tinc prou informació, però els que la tenen haurien de prendre aquesta decisió en base als criteris tècnics.

 

Participació