1 de 10
TEMPORAL

Vall Llach de Porrera: «Perdre de cop i volta el celler és un daltabaix però està clar que persistirem»

L'esfondrament causat per la neu sepulta unes 40.000 ampolles i ocasiona danys d'almenys 500.000 euros

Caixes d'ampolles de vi del celler Vall Llach de Porrera vora la teulada esfondrada per la neu. | Roger Segura/ACN
per Redacció, Priorat | 11 de gener de 2021 a les 10:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Desolació aquest dilluns a Porrera (Priorat) per l'esfondrament de la teulada del celler Vall Llach com a conseqüència de l'acumulació de més de mig metre de neu. "És un cop dur i una desgràcia, però si això ens passa avui dilluns haguéssim hagut de lamentar danys majors", ha lamentat el director celler, Roger Simó, a l'ACN.

Sota la runa han quedat els dipòsits, les tines, la premsa, l'etiquetadora i els equips de fred, a més d'entre 35.000 i 40.000 ampolles. La collita del 2018 estava embotellada, la del 2020 encara estava en dipòsits i una part de la de 2019 l'havien d'embotellar el mes vinent. "Perdre de cop i volta el celler és un daltabaix però està clar que persistirem", ha apuntat Simó. Les pèrdues superen el mig milió d'euros.
El carrer de les Escoles de Porrera ha quedat tallat perquè les parets de l'immoble van caure a la calçada. A més, sota la teulada esfondrada s'entreveuen ampolles i piles de caixes que semblen haver-se salvat de la brutal caiguda.


El temporal Filomena ha suposat un cop duríssim per al celler després d'un any 2020 marcat per una collita molt minvada pel fong míldiu i colpejada de ple per la covid-19, que ha deixat els magatzems més plens d'estoc que mai.

"Cal veure què podrem aprofitar perquè tenim tres anyades. La del 2018 embotellada, la del 2020 encara estava en dipòsits i uns 15.000 litres del 2019 l'havíem d'embotellar el mes que ve perquè era una comanda ja feta a Alemanya", ha explicat Simó.


Les instal·lacions estaven assegurades i ara caldrà fer recompte dels danys. Pel cap baix, les pèrdues superen els 500.000 euros. A banda de reconstruir l'immoble, sota la runa ha quedat la maquinària amb capacitat per fer 50.000 quilos de raïm, la premsa, l'etiquetadora i els equips de fred.

L'objectiu principal, però, és "pensar com tirem endavant perquè els quinze treballadors del celler i les diferents famílies que viuen del raïm puguem aguantar i tirar això endavant", ha afegit Simó. "Està clar que persistirem", ha manifestat.


També en nom dels socis del celler -el cantautor Lluís Llach i Enric Costa-, el director s'ha mostrat agraït pels missatges de suport i d'ànims rebuts, i ha destacat que de forma desinteressada s'hagi muntat una plataforma per recaptar fons per a la reconstrucció del celler.

 

També hauries de llegir
Fa 98 setmanes

El temporal ensorra el celler de Lluís Llach

Participació