LABORAL

Els treballadors del transport sanitari lamenten davant la seu d'ERC a Tarragona el «menysteniment» de Salut

Detallen que hi ha diferències de jornada i salarials entre els de les subcontractes i els del sector públic

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 8 de gener de 2021 a les 12:27 |
Els treballadors del transport sanitari, aquest matí al carrer Reial, on hi ha la seu d'Esquerra. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena de treballadors del transport sanitari s'han concentrat aquest divendres des de dos quarts d'onze del matí davant la seu d'Esquerra Republicana a Tarragona contra el "menysteniment", segons denuncien, que pateixen per part del CatSalut i el Sistema d'Emergències Mèdiques. Concretament, asseguren que s'estan "permetent que es perllonguin les diferències entre dues plantilles". En total són prop de 5.000 treballadors d'empreses subcontractes davant dels 800 del SEM. Els primers, segons ha dit Ramon Vilella, secretari del transport sanitari de la UGT a Catalunya, pateixen "discriminació" ja que amb jornades que incrementen en 200 hores l'any a les dels seus companys "estem cobrant de mitjana 300 menys al mes".

En el cas de Tarragona, on hi ha més de 400 empleats en aquestes empreses subcontractades, Àlex Forcadell, delegat sindical d'ambulàncies Egara, no s'ha fet "ni una PCR de control" en tot el 2020. En cas d'agafar la malaltia i la baixa laboral, tampoc no els paguen el 100% del sou, segons ha lamentat.

 
Al SEM, que depèn d'una empresa pública, hi ha "millors condicions laborals i salarials durant aquests mesos i hi ha hagut unes mesures i protocols de protecció clarament superiors". Pel que fa als professionals d'empreses privades que tenen conveni amb el CatSalut, aquestes actuen "amb un interès clarament mercantilista que han penalitzat les condicions la seguretat i la salut del seu personal".


Un dels fets que assenyalen és que els treballadors del transport sanitari no urgent són els que estan més exposats a la Covid-19 i "en pitjors condicions de seguretat i de protecció per part de l'empresa". En aquest sentit, lamenten "l'enrocament i la manca de valentia de la patronal per entomar les millores pendents d'un conveni col·lectiu que no s'ha modificat des de l'any 2012". Aquests treballadors, detallen, han perdut un acumulat del 14% de sou en cinc anys de retallades.

Altres notícies que et poden interessar
​  

 

Participació