AJUNTAMENT DE TARRAGONA

S'aproven els pressupostos municipals de Tarragona malgrat les crítiques de PP, PSC i Cs

El darrer plenari de l'any ha servit també per ajudicar el servei de manteniment de la neteja de la via pública

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 29 de desembre de 2020 a les 10:36 |
El ple s'ha celebrat de manera telemàtica. | Ajuntament de Tarragona
Tal com es preveia, els pressupostos municipals de l'Ajuntament de Tarragona per al 2021 s'han aprovat per majoria, gràcies al suport de la CUP i de Junts. El govern local ha demanat una "actitud responsable" a la resta de partits (PP, PSC i Cs), que finalment han votat en contra.

Els comptes, presentats públicament ara fa dues setmanes, disposen de partides de fins a 17 milions d'euros en inversions. Segons han destacat des de l'executiu, barris com Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador o la zona de Ponent són alguns dels indrets amb més despesa pública.
En ple "any de pandèmia", tal com ha posat èmfasi el regidor Dídac Nadal (Junts), aprovar els pressupostos ha estat motiu de polèmica. Uns i altres s'han acusat d'"hipocresia" en una batalla política a dos mesos dels comicis autonòmics.


Manca de "mà estesa"

Tant PSC com Ciutadans han criticat la manca de "mà estesa" per part del govern municipal. Rubén Viñuales (Cs) ha afirmat que no els havien facilitat la documentació fins a la celebració del plenari d'aquest dimarts, sense negociació prèvia. En la línia de José Luis Martín (PP), ha afirmat que bona part de les inversions -1,2 milions- estan "subjectes a la venda de patrimoni". "Vostès volen una ciutat de blocs", ha dit el portaveu de Ciutadans. Aquesta part, però, ha estat objecte de polèmica, ja que segons el regidor Xavier Puig (ERC) aquesta venda pertoca al 9,5% de les inversions i no pas a la majoria d'elles.


Martín, per la seva banda, ha lamentat "la brutal pujada d'impostos" i que no s'hagi apostat per "ajudes al comerç i a la restauració". "Hem perdut tota esperança que l'alcalde Pau Ricomà expliqui quin és el seu projecte per a Tarragona", ha afegit. Jordi Fortuny, regidor de Serveis Econòmics, ha respost, en relació als impostos, que "ho tenim complicat, però estem treballant per rebaixar l'ICIO".

Sandra Ramos (PSC) ha criticat la davallada del pressupost en serveis socials en gairebé un 5% tot i l'increment d'usuaris, i ha reclamat partides per aportar a les entitats del tercer sector, així com l'abandonament de diversos projectes. "La promesa del keynesianisme tarragoní no s'ha vist aquest 2020", ha dit Ramos, "votem no a la seva forma de governar". El regidor Jordi Fortuny ha respost que per a tirar endavant altres partides hauria estat necessària l'aportació de l'Estat de 3.000 milions d'euros promesa des del govern de l'Estat. El debat l'ha tancat Pau Ricomà, quan ha dit que els socialistes "han renunciat a fer política".

"No renunciem als nostres principis"

Conscients de "la situació excepcional que estem vivint", els grups municipals de la CUP i Junts sí que han donat el seu "sí" als comptes. Eva Miguel (CUP) ha informat que la seva posició va canviar en les darreres setmanes quan "com els estudiants dolents a final de curs" l'executiu de Ricomà va permetre a les cupaires fer seguiment dels acords d'investidura.

Segons ha dit Laia Estrada (CUP), els pressupostos són "un dic de contenció davant la crisi" en qüestions com l'habitatge i l'educació, en "un moment crucial" davant l'anul·lació del POUM. També ha advertit a Ricomà sobre les promeses fetes: "Si no compleixen facilitaran que tornin els d'abans". Després de les crítiques del PSC, Estrada ha afegit que "no renunciem als nostres principis, que són vetllar per la ciutat" i ha lamentat "la finalitat electoralista i partidista" del seu vot.

Adjudiquen el servei de manteniment de la via pública

En el darrer plenari de l'any, també s'ha aprovat l'adjudicació del servei de manteniment de la via pública. Només la CUP hi ha votat en contra, mentre que el govern (ERC i En Comú Podem) i Junts hi han votat a favor. La resta s'han abstingut. Laia Estrada (CUP) ha exposat que la seva voluntat era que s'internalitzés el servei, com també ho estan demanant amb el servei de neteja general, el contracte del qual s'exhaureix aviat.

 

Participació