CULTURA

La biblioteca de Sant Pere i Sant Pau podria entrar en funcionament a finals de 2021

SANT PERE I SANT PAU COMPTARÀ AMB LA PRIMERA BIBLIOTECA PÚBLICA DEL BARRI

per Redacció , Tarragona, 23 de desembre de 2020 a les 13:53 |
Aquest dimecres s'ha dut a terme una visita a l'espai. | David Oliete
Sant Pere i Sant Pau disposarà de la primera biblioteca pública per al barri. L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona destinarà 190.000 euros en un edifici que es convertirà en la primera biblioteca pública de Sant Pere i Sant Pau en condicions i dimensionada per un barri que representa l'11,8% de la població total de Tarragona.

"Deixem enrere un punt de lectura obsolet i que no cobria les necessitats reals del barri i estrenem un local de 800 metres quadrats en un nou emplaçament, al bloc Sant Magí. Això ens permetrà connectar-nos i passar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat, el que implica aportacions directes de Generalitat per dotar de fons la biblioteca. Quan comenci a funcionar la nova biblioteca, la Generalitat farà la dotació mínima de llibres estipulada per biblioteques d'aquestes dimensions i es complementarà amb els fons del punt de Lectura de Sant Pere i Sant Pau", remarca l'alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà.


L'edifici s'adequarà seguint els estàndards del consum responsable de l'energia, per aconseguir un estalvi econòmic i energètic. És una planta baixa diàfana, sense barreres arquitectòniques i envoltada de finestrals que ompliran de llum tot l'espai.

La biblioteca es dividirà en 6 grans zones: zona de nadons i etapa preinfantil, zona d'infants fins a 11 anys, zona de preadolescents i adolescents (12-16 anys), zona de gent gran (a partir de 65 anys), sala d'estudi insonoritzada (a partir de 12 anys) i zona multifuncional d'aprenentge i experimentació. Tindrà un aforament, aplicant la normativa de la Covid-19, per 22 usuaris.  


El pla tècnic ja està redactat, la qual cosa permet que en breu es pugui licitar la redacció del projecte i, a finals de l'any vinent, la nova biblioteca ja estarà enllestida.  

La disposició dels espais ha de tenir gran flexibilitat d'usos, així com el mobiliari i la il·luminació. Espais flexibles, i transformables, fàcils de distingir i entendre pels usuaris, ben delimitats segons els usos. La tecnologia serà present en tots els seus racons, wifi potent, endolls, accessibilitat als aparells de noves tecnologies de darrera generació. "La biblioteca física ha de ser integradora de la biblioteca digital", afegeix l'alcalde i conseller de Cultura.


D'aquesta manera, es passarà dels 170 metres quadrats actuals a 800 metres diàfans en una planta baixa d'un edifici de nova construcció i totalment accessible. "Ens vam trobar la Sala de Lectura en una situació indigne, i per aquesta raó, vam decidir que no es tractava de posar pedaços sinó de dotar al barri i, per tant, a tota la ciutat, d'una biblioteca del s.XXI", argumenta l'alcalde, Pau Ricomà.  

La Sala de Lectura Sant Pere i Sant Pau, inicialment fundada per Caixa de Catalunya, va ser reoberta al públic, un cop adquirida per l'Ajuntament de Tarragona, el 12 de febrer de 2007 i la inauguració oficial es va dur a terme el dia 14 d'abril del mateix any. El fons de la Sala és d'aproximadament uns 10.000 documents, tot i que no són actuals ni responen als criteris de col·lecció documental d'una biblioteca pública, donat que és una Sala d'estudi heretada de l'antiga Caixa Catalunya.

Pel que fa a la biblioteca de Torreforta, el pressupost municipal de l'any vinent també preveu una partida de 400.000 euros per la construcció de la biblioteca en aquest barri. La redacció del projecte es farà durant el primer trimestre de l'any. Aquest equipament disposarà de 1.300 metres quadrats.

 

Participació