AJUNTAMENT DE TARRAGONA

La CUP aprovarà els pressupostos del govern Ricomà

Les negociacions, segons les regidores cupaires, han permès incloure modificacions als comptes proposats inicialment pel regidor Jordi Fortuny

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 17 de desembre de 2020 a les 11:00 |
Eva Miguel i Laia Estrada (CUP), aquest dijous en roda de premsa. | Josep M. Llauradó
La Candidatura d'Unitat Popular donarà el seu "sí" als pressupostos de l'Ajuntament de Tarragona per al 2021. "Som aliades", ha assegurat la regidora Laia Estrada, en una roda de premsa la setmana abans que es preveu que es debatin els comptes. La proposta, que també compta amb el suport de Junts, passarà el tràmit in extremis, després que els grups municipals de l'oposició denunciessin en reiterades ocasions que no s'estaven duent a terme les converses. De moment es desconeix quin serà el vot de la resta de partits.

La regidora Eva Miguel ha explicat que "s'han inclòs les partides que demanàvem". En total, són 1,7 milions en modificacions de partides tant en inversions com en despesa corrent, especialment en l'àmbit de l'habitatge social i de les ajudes arran de la pandèmia. Cap de les despeses depèn de la venda de patrimoni, segons ha destacat Estrada.


L'acord va arribar aquest passat dimarts, quan va passar per assemblea, i no ha estat fins avui que ho han fet públic. L'increment, per exemple, en la partida destinada a l'Institut Municipal de Serveis Socials, fins als 500.000 euros, o una altra d'1,1 milions per a l'habitatge de lloguer social han estat alguns dels motius pels quals finalment la formació anticapitalista ha decidit avalar els comptes presentats públicament aquesta setmana per Jordi Fortuny.La voluntat d'aquesta darrera partida és, segons ha apuntat Estrada, la de "començar a treballar de manera clara en un parc de lloguer social", el que suposaria "l'últim ítem per poder sancionar grans tenidors per la llei d'habitatge".

Altres quantitats que han negociat des de la CUP amb el govern d'ERC i ECP és una partida per a cartelleres públiques per difondre les ajudes en pobresa energètica, de 9.000 euros, així com una partida per tal que l'executiu es personi en el cas del pàrquing Jaume I, per 20.000 euros. "Som conscients que anem molt tard, és un dels casos de corrupció més escandalosos a la nostra ciutat", ha asseverat la regidora, en una instal·lació que inicialment havia de costar 4 milions d'euros i que finalment n'ha costat 32.


A més, també es promouran polítiques participatives amb els consells de districte, amb 500.000 euros, a banda de polítiques del sector de l'educació, les beques menjador, l'estudi de la qualitat de l'aire, així com adquirir taules i cadires per a les entitats. "Són despeses que volíem que sortissin", han informat. Tot plegat se suma als acords a què han arribat en trobades bimensuals que malgrat no garantir la governabilitat sí que permeten a les dues parts "treballar de manera conjunta qüestions que passen per polítiques concretes".

La regidora Laia Estrada ha assenyalat, però, que aquestes partides no seran les definitives, ja que tal com va assenyalar el mateix regidor de Serveis Econòmics Jordi Fortuny en roda de premsa al març arribarà el romanent de l'exercici actual. La CUP ha obtingut també el "compromís" per "trebalalr per les millores de les condicions laborals dels treballadors municipals", que consideren que són "insostenibles". Alhora, els han promès "esclarir els comptes dels Jocs Mediterranis". Segons el grup municipal, per dur a terme el canvi promès a les eleccions de 2019 "es necessita fer front a l'herència i als poders fàctics d'aquesta ciutat, implica valentia, transparència, que vol dir no infantilitzar la població, i evidentment aliances fortes", ha conclòs Estrada.

 

Participació