ESPORTS

Gairebé tot un any sense entrenar: el club de beisbol Wolves de Tarragona reclama un camp municipal

L'inici de curs al Complex Educatiu de l'antiga Universitat Laboral els va apartar de la nova temporada

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 16 de desembre de 2020 a les 07:50 |
Jugadors de la categoria sub10 del club de beisbol Wolves de Tarragona, entrenant. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El club de beisbol Wolves de Tarragona no pot entrenar. Tot i que les normes del PROCICAT permeten la pràctica esportiva col·lectiva, l'absència d'un terreny on fer-ho provoca que des d'abans del confinament no hagin pogut agafar un bat a la ciutat que els acull.

La seva activitat va iniciar-se ara fa quatre anys i són pioners pel que fa a la formació i a "portar l'esport sencer" a Tarragona. Amb el temps han tirat endavant també el club Serps de Reus i sumen prop de 120 socis. En el cas de Tarragona, segons detalla el seu president, Marc Sangüesa, solien practicar -en la línia d'altres clubs d'altres disciplines- en un espai dins del Complex Educatiu de l'antiga Universitat Laboral. Amb l'arribada del confinament per la Covid-19 van haver de deixar de fer-ho i, amb la nova temporada, es van trobar que la gerència del centre els barrava el pas.


Jordi Balust, gerent del Complex Educatiu, afirma que la situació del club de beisbol és compartida amb altres agrupacions esportives, com ara el rugbi, tot i que aquests darrers han pogut optar per entrenar a l'Anella Mediterrània. Sangüesa recorda, però, que jugar a beisbol a l'Anella seria "perillós", ja que la pilota podria fer mal a persones que estiguessin passejant per les proximitats.

"Ens hem focalitzar a mantenir els serveis", informa Balust, i demana paciència als esportistes: "A veure com va la pandèmia al gener". El gerent del Complex es congratula que en els tres primers mesos de curs lectiu no hagi calgut confinar tots els alumnes per algun brot de Covid-19 i és aquesta la seva prioritat. Els clubs van presentar els seus plans per garantir la seguretat sanitària, ara bé, Balust assenyala que el volum d'afluència de persones que comportaria "és molt difícil de poder controlar". Les normes del PROCICAT fixen que l'espai ha de supervisar que no hi hagi contacte entre grups, un fet complicat ja que els entrenaments podrien coincidir amb aules de la tarda de l'Institut Pere Martell.


"Ens fa por la barreja, que ja ens està passant al matí", diu el gerent. Un dels impediments és com fer possible la neteja dels espais per "limitacions de personal".

Un camp amb dimensions adequades


Des del Departament d'Educació de la Generalitat, juntament amb el Complex Educatiu, estan treballant en un nou projecte de pla director, que "en un futur espero que no molt llunyà" permeti "dissenyar un camp de beisbol". "Valorem molt positivament la tasca dels clubs, forma part del nostre projecte, properament hi haurà bones notícies", conclou. I és que ara mateix els terrenys oferts no compleixen els mínims per poder jugar.

La solució definitiva per al club de beisbol no passa pel Complex Educatiu, sinó per un camp municipal. En tota la demarcació de Tarragona no n'hi ha cap, ara mateix, com sí que n'hi ha a la de Barcelona, on s'ubiquen la majoria de clubs. Malgrat tot, el primer equip tarragoní lidera la competició de segona divisió, amb el hàndicap de no poder entrenar.

Aquest esport "emergent", que atrau sobretot l'atenció de persones d'origen llatinoamericà, necessita, segons Marc Sangüesa -qui és també delegat territorial de la Federació Catalana de Beisbol i Softbol- una instal·lació esportiva municipal. Fa temps que estan en converses amb l'Ajuntament, però per ara no hi ha resposta afirmativa.

Un camp d'aquestes característiques hauria de comptar amb un fons de més de 100 metres i una superfície total d'1,3 hectàrees. Són les mesures que permetrien, per exemple, disputar la primera categoria d'aquest esport a Catalunya. El terreny del Complex Educatiu no compleix aquestes normes i per aquest motiu no podien tampoc acollir competicions oficials de beisbol -sí de softbol, l'altra disciplina de què disposa el club. Des de l'Ajuntament apunten que no disposen d'un terreny tan gran com aquest per dedicar-lo a aquest esport. Pel que fa al Complex Educatiu, esperen poder fer modificacions amb el nou pla director.

Integració de la comunitat llatina

Sangüesa destaca que amb el Complex Educatiu "estem molt contents perquè hem pogut créixer". Entre d'altres, han impulsat grups infantils i femenins. Fins fa poc, "la pràctica que hi havia a Tarragona del beisbol era residual, d'alguns llatinoamericans a Salou". Descarten marxar de Tarragona, per això reclamen l'actuació de l'administració. "Tenim nanos a partir de 4 anys, nois i noies, fent integració de la comunitat llatina", afirma el president del club.

Precisament és ell qui va iniciar l'aventura de dur el beisbol i el softbol a Tarragona. Atret per aquest esport després d'un viatge a la Xina, es va ajuntar amb dos amics més i amb el temps ja n'eren desenes. Conegut per les competicions de la Major League dels Estats Units, el beisbol és la disciplina esportiva més practicada -fins i tot més que el futbol- a països centreamericans com Veneçuela o Cuba i també compta amb un interès molt destacat a Colòmbia, Nicaragua, Panamà, República Dominicana, Puerto Rico, entre d'altres.

Al nord, a banda dels Estats Units, també té propularitat al Canadà, i a l'oest, per la influència nord-americana, el Japó compta també amb una lliga potent. L'objectiu del joc és aconseguir més carreres que l'equip contrari. Una carrera s'obté quan un batedor completa una volta, havent trepitjat les 4 bases del diamant sense ser eliminat. La durada d'un partit és de 9 entrades, sense límit de temps.

 

Participació