1 de 10
JUDICIAL

Una jutgessa obliga l'Ajuntament de Reus a retirar de la façana una pancarta de «Llibertat Presos Polítics»

La sentència del contenciós administratiu de Tarragona qualifica de "partidista" l'exhibició d'aquest missatge

per Redacció/ACN, Reus | 15 de desembre de 2020 a les 20:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La jutgessa del Contenciós-Administratiu número 1 de Tarragona ha ordenat a l'Ajuntament de Reus que retiri de la façana de l'edifici consistorial la pancarta de "Llibertat Presos Polítics". El cas va arribar al jutjat el setembre de 2018 arran la denúncia presentada per l'exportaveu municipal de Ciutadans, Juan Carlos García.

Ara, en la sentència que s'acaba de fer pública, la jutgessa desestima els recursos del consistori reusenc i argumenta que l'exhibició d'aquest missatge, penjat d'una balconada de la part superior de la façana de la casa de la vila, és "partidista" i no té "reconeixement legal vàlid com a símbol oficial de cap administració territorial". L'Ajuntament ja ha anunciat que presentarà recurs contra aquesta decisió.


Segons argumenta la mateixa sentència l'acció de penjar la pancarta amb aquest missatge de l'edifici consistorial és un "símbol de reivindicació independentista per part dels ciutadans catalans representats per una part dels partits polítics que defensen aquesta opció" que no trobaria cap reconeixement, "per important o rellevant" que fos la part de la ciutadania que la defensa. Per contra, afegeix, tampoc seria "representativa de la resta dels ciutadans que no s'alineen amb aquesta opció ni, conseqüentment, amb els seus símbols".

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, havia argumentat que la presència de la pancarta en un balcó de l'Ajuntament responia al fet que "la majoria dels representants de la sobirania popular han decidit que així sigui". La jutgessa rebutja aquesta afirmació i sosté que l'administració municipal "no pot actuar al servei de grups o col·lectius d'un determinat signe polític o ideològic sinó al servei de l'interès general" i disserta sobre el paper dels partits polítics com "un instrument fonamental per a la participació en l'esfera política i no els poders públics l'instrument de participació o activitat dels partits polítics".


La sentència també critica el que la jutgessa considera com "l'erràtica conducta procedimental" dels advocats del consistori per "no entrar al fons de la qüestió" que es debatia i haver assegurat per intentar tancar el cas l'abril de 2019 que la pancarta ja s'havia retirat de la façana quan després diverses fotografies haurien demostrat que es mantenia amb posterioritat.
Participació