AJUNTAMENT DE TARRAGONA

El govern de Tarragona presenta uns pressupostos «keynesians» sense de moment els suports necessaris

Pugen les inversions a causa d'un endeutament que encara no tenen calculat

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 14 de desembre de 2020 a les 18:27 |
Jordi Fortuny i Xavier Puig, durant la roda de premsa d'aquest dilluns per presentar els pressupostos. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern municipal està "tancant les negociacions" per fer possible l'aprovació possiblement la setmana del 28 de desembre dels pressupostos de 2021. La proposta de comptes veuen reduïda de manera dràstica la quantitat d'ingressos, però tot i així, aprofitant la possibilitat d'endeutament, el consistori preveu un increment en les inversions. En total seran més de 17 milions d'euros.

Segons el regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, es tracta d'una proposta "realista per atendre les necessitats de la Covid-19", uns comptes "cuinats a poc a poc" que es focalitzen en "polítiques keynesianes". Fortuny estava pendent de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, que han donat com a fruit el pagament d'una subvenció d'1,9 milions d'euros pel transport públic, així com una aportació de l'Estat de 750.000 i una de la Generalitat de 430.000. Aquests diners han amortiguat el descens d'entrades mitjançant plusvàlues (-1,85 milions), taxes d'activitats locals (-1,03 milions) i de domini públic (-850.000 euros) i la taxa turística (-225.000).


De fet, el pressupost és lleugerament superior -es passa de 177 milions a 180-, però la despesa ordinària es redueix i la idea és que sigui de 163.292.875 euros, un 1% menys. Per la seva banda, el capítol 1, que contempla els sous dels treballadors municipals, puja un 0,9%, seguint el que fixa l'Estat.

Inversions de carrer


En total són 17 milions i mig d'euros d'inversions centrades, especialment, en l'urbanisme. "Són inversions que no s'han vist en molts anys en aquest ajuntament", ha assenyalat el regidor de l'àrea, Xavier Puig, que afirma que el govern vol ser "molt generós allà on podem activar l'economia".

Entre d'altres, destaquen les millores en els accessos a Campclar i Bonavista un cop avanci l'urbanització del Pla Parcial 10 -els terrenys que ocuparà el centre comercial Ten Brinke- per valor de més d'un milió d'euros. També el projecte d'urbanització de les parcel·les Iborra compta amb una partida de gairebé 4 milions d'euros.


Alhora, el Serrallo veurà soterrades les línies elèctriques en una plataforma única gràcies a 200.000 euros. Al centre de la ciutat, tant el carrer Canyelles com el carrer López Peláez esdevindran definitivament espais per a vianants, mentre que també hi haurà millores a la plaça Primer de Maig de Torreforta. Pel que fa a Llevant, destaquen les noves càmeres de videovigilància per llegir matrícules a l'entrada i a la sortida de les urbanitzacions, per tal de detectar els autors de robatoris, així com la instal·lació finalment d'un semàfor a l'N-340 a l'alçada de la Savinosa.

A Sant Pere i Sant Pau, seguint el projecte anunciat, es preveu una zona lúdico-esportiva, la reforma de la plaça de la cinquena promoció i la plaça Catalunya. Fora dels nuclis habitats, els comptes plantegen una "modernització" dels polígons industrials.

Tot plegat, segons Fortuny, servirà per "donar un impuls a la ciutat". És per això que reclamen als grups municipals de l'oposició "posar-s'hi al costat" i malgrat que queden pocs dies "encara són a temps de fer-hi alguna incidència". Part d'aquestes inversions compten amb el suport financer dels bancs, tot i que Fortuny no ha aclarit en quina quantitat preveuen endeutar-se. També, a través de la venda de patrimoni, per exemple uns aparcaments al carrer d'Ernest Lluch. Fins i tot, el regidor responsable de l'àrea econòmica ha emplaçat els grups a confiar en l'arribada de romanent a partir del mes de març, que podria fer incrementar les partides destinades al Patronat de Turisme.

 

Participació