CULTURA

Mort violenta a la Cova Foradada de Calafell fa uns 5.000 anys

S'ha trobat el crani d'un home que va morir entorn els 50 anys d'edat a causa d'l'impacte d'una aixada de pedra

per Naciô Digital, Calafell | 7 de desembre de 2020 a les 19:22 |
El crani objecte d’estudi | IPHES
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aplicant criteris forenses s’ha pogut reconstruir com es va produir el traumatisme que va acabar amb la vida de la víctima. Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista International Journal of Paleopathology.

Els traumatismes observables en l'esquelet humà constitueixen l'evidència més directa dels episodis de violència interpersonal i són freqüentment documentats en el registre arqueològic, ja que han acompanyat tots els períodes de la nostra història. Els primers casos s'han datat en el Paleolític, però és a partir del Neolític quan aquest comportament s'incrementa exponencialment. Cops amb objectes contundents, impactes de projectils o marques de tall són alguns exemples de les lesions vinculades a esdeveniments violents. No obstant això, determinar el tipus d'objecte que va ser utilitzat com a arma no sempre és possible.Gràcies a l'anàlisi dels factors intrínsecs de la fractura, com les propietats biomecàniques de l'os i el patró de fracturació, ha estat possible extreure conclusions sobre l'arma utilitzada, la direcció del cop i la posició de l'atacant respecte a la víctima - IPHES.

Un nou estudi publicat aquests dies a l'International Journal of Paleopathology, realitzat per personal investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la Universitat de Barcelona (UB), ha identificat un cas de traumatisme cranial al jaciment de Cova Foradada (Calafell, Tarragona). Es tractaria d'un individu d'uns 50 anys d'edat que hauria mort per l'impacte d'una aixada de pedra, fa sobre 5.000 anys, en el Neolític.

Miguel Àngel Moreno-Ibáñez, investigador predoctoral a l'IPHES-CERCA i autor principal de l'article, assenyala que el patró de fractura observat en el crani "ha permès inferir el tipus d'objecte que es va utilitzar per provocar la mort d'aquest individu, així com la direcció del cop". El crani va ser trobat el 1999 durant una excavació d'urgència a la Cova Foradada, a Calafell (Tarragona), pertany a un home d'uns 50 anys i forma part d'un enterrament col·lectiu del Neolític Final - Calcolític (5060-4400 anys abans del present).

La fractura ha estat analitzada tant amb lupa binocular com amb microtomografía computada (micro-CT), es troba al parietal dret i no mostra cap evidència de curació.

 

Participació