PATRIMONI

L'Església de Riudoms afronta fins al març una nova reparació

El temple va patir l'any 2018 els efectes d'un llamp que va agreujar la seva situació

per Josep Maria Llauradó , Riudoms, 8 de desembre de 2020 a les 07:00 |
Les obres a la teulada de l'Església de Sant Jaume, a Riudoms. | Parròquia de Sant Jaume
La parròquia de Sant Jaume de Riudoms treballa des de l'any 2016 en la reparació de la seva església i, recentment, han entrat en una nova fase, corresponent en la reparació de la coberta i l'interior del campanar. Precisament el campanar d'aquest temple va quedar malmès per la caiguda d'un llamp ara fa justament dos anys.

La Diputació de Tarragona ha atorgat 25.000 euros de subvenció enguany i 40.000 el 2019, mentre que la Generalitat i l'Ajuntament hi han aportat la resta fins a arribar als 350.000 euros de fons públics. Per la seva banda, l'Arquebisbat hi ha posat 185.000 euros, segons explica Josep Mateu, rector de l'església riudomenca.


Bé Cultural d'Interès Nacional

Al 2016, coincidint amb el 400 aniversari del temple, la parròquia va iniciar els tràmits per tal que aquest element patrimonial entrés a formar part de la categoria de Bé Cultural d'Interès Nacional. Actualment ja ho és, per la qual cosa els és més fàcil accedir a ajudes públiques. Segons Mateu, no els obliguen a fer les reparacions que estan duent a terme, però consideren que és important mantenir l'espai conservat.


I és que l'Església de Riudoms és una de les esglésies monumentals del Renaixement al Camp de Tarragona, juntament amb la Selva, Alcover, Ulldemolins o Cornudella. Ara fa quatre anys es va iniciar un pla de restauració que està dividit en diferents fases i la darrera, encara no pressupostada, necessitarà del suport del Fons FEDER que concedeix la Unió Europea. L'objectiu, un cop finalitzi l'actual etapa -es va iniciar a l'octubre i es preveu que s'acabi al març- és un cop reparada la part exterior de l'església abordar l'interior.

"Calia una reparació urgent", detalla el rector, que recorda que una campanya de solidaritat -amb 50.000 euros recaptats- va permetre recuperar el funcionament elèctric i la climatització quan un llamp va esquerdar la bóta de la cúpula i va espatllar fins i tot la megafonia.


En total, en l'església s'hi hauran gastat 625.000 euros en quatre anys. La voluntat, evitar perills futurs, sobretot per humitats a la nau i al campanar.
 

L'Església de Sant Jaume, a Riudoms. Foto: Parròquia de Sant Jaume

 

Participació