PATRIMONI

Pinedo promet enllestir abans que s'acabi el mandat l'obertura a la ciutat del Fòrum de la Colònia

Es tracta d'un dels sis projectes en marxa de l'àrea de Patrimoni, ara exposats en una mostra que es pot visitar al circ romà

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 26 de novembre de 2020 a les 13:15 |
El regidor Hermán Pinedo ha presentat avui la nova exposició que es pot veure al circ romà de Tarragona. | Josep M. Llauradó
El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha anunciat que avui els sis projectes que estan en marxa i que, segons ell, podrien estar enllestits abans de finalitzar el mandat. El més important és l'obertura a la ciutadania del Fòrum de la Colònia, en el que podria ser un nou parc públic integrat en l'anomenada Illa Corsini.

De moment, el Fòrum de la Colònia està pendent de dues negociacions: una, amb la Generalitat, per tal que se cedeixi a 50 anys l'espai; la segona, amb el Ministeri de Cultura, per tal que atorgui una subvenció a la corporació municipal de 450.000 euros. "És un dels projectes més importants", ha dit Pinedo, que ha recordat que si la cessió no és a 50 anys és possible que el Ministeri no pugui concedir aquesta ajuda. Aquesta cessió es podria fer efectiva "en setmanes o mesos".


En aquest cas, "s'impulsarà una primera fase del projecte des de les arques municipals", segons Pinedo. La voluntat és que esdevingui "un lloc amable" per passejar i "obert al públic, però tancat a la nit, com el parc de la Quinta de Sant Rafael". Per això serà necessari la supressió de les barreres arquitectòniques i la restauració de les restes d'una de les parcel·les del recinte.

A diferència del que s'havia anunciat a través dels mitjans de comunicació, l'Ajuntament ha descartat l'obertura per complet del passeig arqueològic, a tocar de la Muralla, ja que "requereix un cost de manteniment". El que sí que estan pensant és una "alternativa", com ara preus més econòmics a l'entrada per als tarragonins.


Sis projectes en marxa

A banda del Fòrum de la Colònia, també hi ha en marxa l'estudi dels paraments de les façanes i la seva restauració a la torre del Pretori; el projecte Porta Tàrraco a la plaça del Pallol; la rehabilitació de la façana de Ca l'Agapito i la consolidació estructural de l'edifici; la instal·lació d'un vidre a la Torre dels Advocats; i la consolidació de la graderia excavada a la roca i la de les escales del Miracle a l'Amfiteatre.


Segons ha indicat el regidor de l'àrea, la voluntat de l'equip de govern és "deixar enrere projectes faraònics" sinó solucionar alguns dels problemes derivats de la gestió anterior. Aquests projectes es podran conèixer de prop amb una exposició al circ romà fins a finals d'any. De fet, la intenció de l'Ajuntament és "utilitzar el circ com una futura sala d'exposicions patrimonial i històrica".

Pel que fa a terminis, Pinedo ha assenyalat que l'amfiteatre podria reobrir l'estiu que ve, mentre que també es preveu que les tasques a les graderies del Pretori estiguin executades al 2021. Finalment, les obres a Ca l'Agapito podrien començar a l'estiu vinent.

Per tal que sigui possible, el govern haurà d'aprovar uns pressupostos que ara mateix pengen d'un fil. La proposta de Patrimoni és de mantenir els 100.000 euros en conservació de monuments, els 300.000 euros del projecte Porta Tàrraco -la Generalitat n'ha d'invertir 300.000 més- i les inversions al Pretori i l'Amfiteatre.

Les escales dels Sedassos i el cementiri dels Jans

A banda dels projectes exposats, l'Ajuntament també treballa en dos espais patrimonials més: un és el cementiri dels Jans, que la corona britànica podria cedir gratuïtament mitjançant un conveni que es podria signar entre el mes de desembre i el mes de febrer, segons Pinedo. Es tracta d'una "donació" i, per tant, el cost de l'Ajuntament serà en "manteniment i personal".

L'altre espai que podria estar solucionat al 2021 és el de les escales de les graderies del Circ, a la plaça dels Sedassos, on des de fa anys hi ha una obra no acabada. La licitació per finalitzar-la es podria fer a principis de l'any vinent, segons Pinedo. El regidor ha detallat també que aviat hi haurà notícies sobre el número 8 del carrer Santiyán, un edifici abandonat antic quarter de la Policia Armada. D'altra banda, ha descartat que aquest mandat hi hagi novetats sobre la Font dels Lleons, una altra de les assignatures pendents del patrimoni històric de la Part Baixa de Tarragona.

 

Participació