AJUNTAMENT DE TARRAGONA

L'impacte per l'anul·lació del POUM de Tarragona arriba també als exregidors d'Urbanisme

Carles Castillo i Jordi Sendra assenyalen el passat d'un Pla General que va costar tretze anys a aprovar-se

L'empresa Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH), a Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 19 de novembre de 2020 a les 07:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En la tramitació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat definitivament el 2013 i anul·lat aquesta setmana hi van participar, al llarg dels anys, fins a quatre governs diferents: dos de CiU i dos del PSC. "Al 2000 es va dir que en dos o tres anys estaria fet", recorda l'exregidor d'Urbanisme Jordi Sendra en el període 2004-2007, després de la dimissió d'Àngel Fernàndez, regidor acusat en el cas Terres Cavades -al 2014 arxivat. Finalment, no van ser tres sinó tretze els anys que van caldre perquè arribés la resolució d'aprovació del text refós el 14 de maig de 2013."La redacció del nou POUM la va portar l'empresa Aguirre Newman, el regidor Raül Font i l'alcalde [Joan Miquel Nadal] personalment", afegeix Sendra, qui assegura que l'anul·lació dictada pel Tribunal Suprem "no és positiva". "És fotut que una feina que ha durat una colla llarga d'anys, que s'ha anat millorant, ara s'hagi de començar de zero", es lamenta qui va ser primer tinent d'alcalde d'Urbanisme del darrer mandat de l'exalcalde Nadal. Aquell govern, al 2007, va aprovar inicialment un POUM que va despertar tota mena de crítiques i fins i tot s'hi van arribar a presentar més de 4.000 al·legacions. Amb el canvi d'executiu al Pala Municipal, el llavors nou alcalde Josep Fèlix Ballesteros prometia canvis rellevants.

Un sostre de 175.000 habitants


Amb el govern socialista, de la mà de l'Esquerra Republicana de Sergi de los Ríos i Rosa Maria Rossell, van presentar una nova proposta però que fins i tot ampliava la quantitat d'habitatges que es podien construir a la ciutat. La previsió era arribar a un màxim de 175.000 habitants, una xifra que al 2013 amb prou feines arribava als 133.000 -actualment, un miler més. Tal com va dir en roda de premsa telemàtica Xavier Puig, actual regidor de l'àrea, aquell POUM es va fer seguint la lògica "prèvia a la crisi" de 2008.

Carles Castillo, ara ja fora del partit, va ser el darrer regidor d'Urbanisme en el període final de tramitació del POUM. Castillo creu que s'ha de "passar pàgina" i que aquesta anul·lació ha suposat un "terratrèmol" per al consistori, que haurà de "mirar els plans parcials" per veure si es poden dur a terme o no seguint la normativa de 1995, la que ara està vigent. "És bèstia que un jutge pugui tombar la totalitat d'un POUM d'una ciutat" per un recurs a un sol pla, afegeix.
I és que tota aquesta polèmica parteix d'un recurs de l'empresa Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) per evitar que hagués de fer el trasllat -tal com constava al POUM de 2013- de la seva ubicació actual i on és des dels anys vuitanta. Jordi Sendra creu que la planificació d'un nou barri que connectés les dues ribes del riu Francolí era "una bona idea". En la mateixa línia opina Castillo, qui apunta a una possible solució: "No es podria negociar amb CLH per retirar aquest pla parcial i que no s'executés la sentència d'anul·lació de tot el POUM?". L'actual regidor d'Urbanisme, Xavier Puig, preguntat per aquest mateix mitjà, respon: "No. La sentència ha declarat nul el POUM".

No parteixen de zero

Sense cap alternativa, el govern d'Esquerra Republicana i En Comú Podem, haurà a partir d'ara de dur a terme una tasca que apunta llarga -com a mínim, més enllà d'aquest mateix mandat. Segons el govern local, els plans que ja estan en marxa no resultaran afectats -és el cas del Pla Parcial 10, per exemple, conegut popularment com el pla d'Ikea-, mentre que s'aprofitarà aquesta "mala notícia" per fer una revisió dels objectius del Pla General, per tal de fer una "ciutat més sostenible".

L'alcalde Pau Ricomà es mostrava aquest dimarts optimista i plantejava "la meitat del temps" del que va trigar l'anterior POUM a ser una realitat. "No sé si és possible la meitat", explica Sendra, "però és cert que hi ha molta feina, no parteixes de zero".

 

Participació